„Okrug Harlan S.A.D.“ Barbare Kopple U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Nakon ljetne stanke program Kluba Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) ovog četvrtka, 6. rujna u 20 sati otvara besplatna projekcija dokumentarca „Okrug Harlan S.A.D.“ (Harlan County USA) redateljice Barbare Kopple. Film bezvremenski prikazuje života rudara iz rudnika Brookside i njihovih obitelji za vrijeme 18-mjesečnog štrajka, kao i taktike poslodavaca, koji pokušavaju slomiti štrajk.

Radnici traže minimum sigurnosti na radu, no uprava kompanije ne želi se odreći ni djelića profita kako bi im udovoljila. Kada ni nakon godinu dana štrajka ne dođe do dogovora, atmosfera dolazi do usijanja, a prorade i pištolji. Može li prisustvo kamere pomoći štrajkašima?

Redateljica Barbara Kopple provela je 18 mjeseci s obiteljima rudara zaposlenih u rudniku Brookside u okrugu Harlan u Kentuckyju te stvorila jedan od najintimnijih i najganutljivijih prikaza borbe za radnička prava. Borila se na strani radnika i živjela je s njima, međutim, predstavnici poslodavaca nisu je doživljavali ozbiljno i dopuštali su joj snimanje štrajka i pregovora pri čemu je kamerom uhvatila izuzetno nasilne i brutalne postupke poslodavca nad radnicima. Koristeći tehnike filma istine i arhivske snimke, pružila je širi kontekst uzastopnih borbi za radnička prava u siromašnim planinskim predjelima Kentuckyja.

„Okrug Harlan S.A.D.“ nagrađen je Oscarom 1977. za najbolji dokumentarni film, a zbog svog kulturnog, povijesnog i estetskog značenja film je uvršten u Nacionalni filmski registar. Magazin Sight and Sound 2014. uvrstio ga je na listu najznačajnijih dokumentaraca svih vremena.

Barbara Kopple rođena je u New Yorku 1946. godine. Studirajući psihologiju na sveučilištu u Zapadnoj Virginiji počinje se baviti režijom te postaje jedna od najpoznatijih američkih redateljica dokumentarnih filmova. Dvaput je nagrađena Oscarom, prvi put 1977. godine za „Harlan County USA“, dokumentarni film o borbi rudara za sindikalna prava, a potom i 1991. za ‘ American Dream’. Iako se u oba nagrađena filma, kao i u svom prvom igranom filmu „Keeping On“ bavila temom sindikalnih borbi, kako muškaraca tako i žena, Kopple se u devedesetima počinje baviti i glazbenom tematikom. Snima dokumentarni film o jazz turneji Woodyja Allena po Europi naziva „Wild Man Blues“, dokumentarac o Woodstocku, a poslije i film „My Generation“ o cijelom nizu suvremenih glazbenika, od Aerosmitha, Carlosa Santane do Mobyja i Joea Cockera.

U filmu ‘Začepi i pjevaj’ povezuje političku i glazbenu tematiku jer se u njemu bavi medijskim linčem kojem je bila izložena popularna ženska country skupina Dixie Chicks nakon što su javno progovorile protiv američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 7

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum