Uskoro počinje 8. Vladimir skate film festival

Skejt aktivizam, borba za rodnu ravnopravnost i esencija skateboarding kulture – 30 gostiju iz 12 različitih zemalja i 3 kontinenta

Od 27. do 30. rujna 2018., Fažana, Pula i Nacionalni park Brijuni ponovno će na tren postati središte svjetske skateboarding umjetničke scene. Naizgled mali, a opet snažno internacionalni događaj Vladimir skate film festival doživjeti će svoje osmo izdanje uz dokumentarne filmove, skate videa, izložbe fotografija i umjetničke instalacije. Kroz 4 festivalska dana aktualnu audiovizualnu skateboarding produkciju predstavit će gotovo 30 gostiju iz 12 različitih zemalja i tri različita kontinenta.

Ravno iz Kalifornije – autentičnost skateboarding kulture

U središtu ovogodišnjih zbivanja ističe se svjetska premijera multimedijalne instalacije Iza ograde/Behinde the Fence koja će se održati 29. rujna u 21:30 u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, srednjovjekovnom Kaštelu. Radi se o projektu kultnih razmjera na kojem su u tajnosti, tiho i nepretenciozno gotovo petnaest godina radili Rick Charnoski i Coan “Buddy” Nichols iz Los Angelesa, jedni od najutjecajnijih i najznačajnijih predstavnika suvremene skate scene. Priznati su to audiovizualni umjetnici iz čije se bogate biografije ističe rad s poznatim američkim redateljem Gus Van Santom, koji se inače u svom radu bavi marginaliziranim temama subkultura i homoseksualizma te je jedan od najistaknutijih predstavnika New Queer Cinema pokreta. Surađivali su na holivudskom filmu Paranoid Park, poznatim glazbenim dokumentaricima za Pearl Jam i komercijalnim projektima za globalno poznate brendove kao što su Nike, Vans, Convers i sl. U projekt je bilo uključeno više od petnaest stručnjaka, poput Christophera Blauvelta koji je snimao poznate filmove poput Nestali za šezdeset sekundi, Smrtnosno oružije, Brzina itd… U suštini ideja ove multimedijalne instalacije je da se široj publici, posebice onoj koja nikad nije bila u živom doticaju sa skateboardingom na interaktivan način dočara zahtjevnost, uzbudljivost, ljepota pokreta i komunikacija koju skejter ostvaruje s arhitekturom. Ovdje se konkretno radi o komunikaciji unutar prostora u kojima se skateboarding kultura na svojevrstan način i “rodila” – sredinom prošlog stoljeća u južnoj Kaliforniji u konkavnosti praznih dvorišnih bazena za plivanje, koji predstavljaju autentičnost ove (sub)kulture. Video materijal je sniman u naselju Hollywood Hills u kući koja je nekoć pripadala popularnoj jazz pjevačici Leni Horne, a koja je danas napuštena i zapuštena.

Skateboarding u borbi za rodnu ravnopravost

Zbivanju na Kaštelu isti dan prethodit će program u pulskom Kinu Valli u 19:00 sati, gdje će se održati projekcija dokumentarnog filma Get used to it – nezavisne berlinske organizacije Blam studio koji predstavlja hvalevrijedni projekt, skejt-školu pod nazivom Skateistan i njezinom tvorcu, australskom skejteru Oliveru Perkovichu. Ova skejt-škola, svojevrsni je pokret otpora rasizmu i neravnopravnosti među spolovima te ujedno poziv na toleranciju. Nakon dvije otvorene škole u Afganistanu i jedne u Kambodži, ovdje je dokumentirano otvaranje četvrte škole u Johannesburgu kroz tragičnu kolonijalnu povijest Južne Afrike, gdje bez obzira na to što je ravnopravnost spolova jedna od točaka Južnoafričkog Ustava, djevojke i žene proživljavaju drugačiju stvarnost, patrijarhalnu ugnjetavanost, nasilje i zlostavljanja.

Uz projekciju u kinu će biti postavljena i izložba fotografija dansko-alžirske fotografkinje Louise Menke jedne od pionirki ženske pro-skate scene. Često za sebe kaže kako fotografira onako kako i vozi skejt: na ulici i “iz rukava”. Surađivala je na spomenutom filmu Get use to it, a to iskustvo u Johannesburgu zabilježila je u foto-zinu Colorful hearts filled with rhythm and rainbows, no one can dance the way you koje govori o ženskom pokretu, skateboardingu i Skateistanu. Živi i radi u Barceloni kao umjetnica i profesorica engleskog jezika.

Festival počinje s Nultim danom, 27. rujna u 19 sati u bivšem Hotelu Brioni, gdje će se održati neobična foto-video izložba iz Brazila Dornelandia kao eksperimentalni projekt koji preispituje korelaciju skateboardinga i zvuka. Uz to bit će postavljena i izložba fotografija Parižanke Sare Parson Texsas.

 

Okosnicu Festivala, naravno, čine projekcije filmova, a najnovija skate-videa i dokumentarce donose: Tom Wilk (Kanada/UK), George Toland (London/Manchester), Nino Jurlina (Rijeka), Dumb skateboards (Italija), Lovenskate (London) i mnogi drugi. Većina filmova bit će prikazana u petak, 28.9. s početkom u 19 sati u starogradskoj jezgri Fažane na Piazza Grande.

Zadnji festivalski dan, 30. rujna održat će se u ljetnom kinu NP Brijuni kada će se prikazati dokumentarni finski film Amazing Race, skate video iz Poljske This is not the new Grey Area Video: Neverwhere i interesantan doku-skate-video Absurd at the Azov Sea, ruskog skejt-kolektiva Absurd skatebord koji su na dasci s četiri kotača istražili područje Azovskog mora – jednog od najmanjih i najplićih mora na svijetu. Omeđeno Ukrajinom i Rusijom, Azovsko more nije za Ruse pojam godišnjeg odmora. Njegova slabo razvijena obala nije slikovita poput one na Crnom moru. Ali zato nije manje zanimljiva, upravo suprotno! Projekcije počinju u 20:30 sati, a polazak brodom iz Fažane za otok Veliki Brijun zakazan je u 18:00 sati. Više informacija o kartama za otok pronađite na festivalskoj stranici.

Zbivanja će se održavati i u fažanskom prostoru urbane kulture u Kasarni, gdje će biti postavljena izložba slovenskog umjetnika Petera Fetticha i gdje će se održavati popratni programi, after partiji s pulskim DJ Filjom u petak, 28.9. u 23 sata.

Festival podupiru: Općina Fažana, Turistička zajednica Općine Fažana, Grad Pula, Istarska županija, Nacionalni park Brijuni, JU Pula Film Festival / Kino Valli, Povijesni i pomorski muzej Istre i Galerija Cvajner, medijski pokrovitelji: Grey skateboard magazine, Solo magazine, Live skateboard media, Free skateboard magazine i Radio Maestral.

Detaljan program pronađite ovdje.

Leave a Reply


9 + = 17

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum