Otvoren 8. PorečDox – međunarodni festival dokumentarnog filma

Osmo izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Poreč Dox, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, svečano je otvoreno u ponedjeljak 22. listopada u foajeu porečkog kina, a uživanje u filmovima, umjetnosti, glazbi i dobroj zabavi potrajat će do 27. ovog mjeseca.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Poreču Snježana Radetić pozdravila je svoje goste: gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurić, pročelnika Ureda za kulturu Istraske županije Vladimira Torbicu, izbornika festivala Đelu Hadžiselimovića te voditelja projekta Aleksandra Poropata. Zahvalila je svima koji festival podržavaju i čine da živi, jača i raste, te istakla podršku Istarske županije, Grada Poreča, IKA – Istarske kulturne agencije, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Pulske filmske tvornice i drugih sponzora i partnera, ali i volontera. Najavivši predstojeće dane i program, Radetić je istakla da se svako sljedeće izdanje festivala organizatori trude poboljšati te iznenaditi posjetitelje novinama u sadržaju. Jedna od ovogodišnjih novosti je suradnja s Istarskom kulturnom agencijom koja je rezultirala besplatnim filmskim radionicama za mlade i odrasle kojima je cilj osposobiti polaznike za izradu dokumentarnih filmova. Filmovi koje će se realizirati prilikom radionice bit će prikazani posljednje večeri festivala u subotu. Druga novina koju je Radetić najavila je realizacija murala na porečkoj šetnici u petak 26. listopada koji će izraditi poznati zagrebački street art autor Lonac, čiji se radovi nalaze na zidovima u Turskoj, SAD-u, Kini, Francuskoj i šire te čiji su murali uvršteni u popis publikacije Widewalls među najljepše murale svijeta za 2017. godinu.

U službenom programu 8.Porečdoxa publika će uživati u jedanaest dokumentaraca koje je odabrao i ove godine Đelo Hadžiselimović, izbornik čije ime garantira kvalitetu odabranih filmova. Među dokumentarcima koji će biti prikazani posebno se ističe američki „Farenheit 11/9“ tek objavljeni film autora Michaela Moorea koji će se prikazivati istovremeno premijerno u Poreču i u svijetu u četvrtak 25. listopada. Hadžiselimović je dodao kako je ove godine bio izrazito veliki i dobar izbor dokumentaraca od kojih su mnogu nagrađivani na svjetskim festivalima, no smatra da su uspjeli napraviti jednu jako dobru selekciju gdje će svatko moći doći na svoje. Među odabranim filmovima ističe da se uz strane našlo i nekoliko domaćih s posebnim naglaskom na off-program rezerviran za istarsku dokumentaristiku (“Meso” Elvisa Lenića, “Gdje si bio četrdeset i četvrte” Mladena Đakovića, “Istriana Jones” Željka Bobanovića – Don Bobe i Mladena Blaževića i “Dijagnoza umjetnost” Željka Bobanovića – Don Bobe i Svena Stilinovića).

Vladimir Torbica je naglasio kako je došlo do jedne sinergije, gdje su Istarska filmska komisija i Pulska filmska tvornica nekako na tragu onoga što se u županiji trude, odnosno Istru promovirati kao filmsku destinaciju. Zahvalio je još jednom voditelju projekta Vladimiru Poropatu čija je ideja bila početak svega ovoga, a od ideje se razvilo nešto mnogo veće. Gradonačelnik Peršurić proglasio je festival otvorenim pozvavši posjetitelje da ovu manifestaciju podrže u što većem broju, da se zabave i uživaju.

Nakon svečanosti otvorenja gosti festivala su mogli uživati u izvrsnoj izvedbi grupe Techno Vikings koja je u sastavu četiri saksofonista (alt, dva tenora i bariton saksofon), te bubnjara izvela neke od najpoznatijih melodija popularne glazbe, među kojima su bili „Sei un mito“ talijanskog sastava 883, glazba iz filma „Kum“, plesna skladba „No Limits“ dvojca Two Unlimited, „What is love“, te mnogo drugih. Nakon koncerta je prikazan francuski dokumentarac “Priča o Carryju Grantu”, redatelja Marka Kidela.

Tvorac festivala i glavni organizator Aleksandar Poropat je za naš portal dodao kako je festival malo uranio, a za noviji raniji termin su se odlučili iz obzira prema posjetiteljima, kojima su vremenski uvjeti u kasniju jesen za prošlih izdanja stvarali neugodnost prilikom dolaska i odlaska sa projekcija, a neke možda i spriječili da im prisustvuju, a pozornica za predstavljanje je iz istih razloga premještena u foaje kina. Uz projekcije i već navedene sadržaje, svake će se večeri festivala održavati after partiji s nastupima DJ-eva, stand-up izvedba komičara Željka Pervana u caffe baru Corner, te jutarnje projekcije za đake osnovnih škola Poreštine.

Kompletan program festivala te prijave na radionice dostupni su na web stranicama Pučkog otvorenog učilišta Poreč, i na Facebook stranici Poreč Dox. Ulaznice po cijeni od 0 do 25 kuna mogu se rezervirati online putem rezervacijskog sustava Učilišta.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


7 − = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum