“PROSTORI NEZAVISNIH” u pulskom MMC-u LUKA

Program naziva „Prostori nezavisnih“ u organizaciji vodnjanske Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost bit će održan u petak , 26. listopada s početkom u 19 sati u pulskom MMC-u Luka.

Program:

19h OTVORENI STOL, razgovor

20h PARKOUR, izložba / izbor filmskih i video radova:

Ante Babaja, Democracia, Igor Grubić, Mladen Stilinović

20h SHOWCASE za mlade umjetnike:

DANILO STOJANOVIĆ, samostalna izložba

Od 21h zabavni program DJ Filjo

Otvoreni stol

U želji za povezivanjem naočigled fragmentaciji, zajedničkim pozicioniranjem u javnom diskursu, suočeni s institucionalnom krizom i (povremeno) disfunkcionalnim sektorom, kao refleksijom šireg društvenog stanja, u stanju permanentne potkapacitiranosti, potaknuti promišljanjem o stanju, resursima, projekcijama, mogućnostima suvremene umjetnosti u lokalnom kontekstu, zamislili smo nastavak projekta Prostori nezavisnih – Upute za uporabu (2017) kao otvoren prostor komunikacije i diskurzivan prostor koji se osvrće na prostorne potrebe i uvjete rada u kontekstu suvremene umjetnosti. Smještanjem događaja u MMC LUKA želja je ukazati na njegov potencijal i resurs koji se danas tek povremeno pojavljuje na horizontu.

Otvoreni stol je otvoreno mjesto komunikacije i refleksije gdje zajedno sjede i razgovaraju svi sudionici i zainteresirana publika.

Prostori nezavisnih

Premda u Istri postoji relativno razvijena i organizirana kulturna infrastruktura upravo je pojava nezavisnih prostora suvremene umjetnosti s izlagačkim programima dodatno pridonijela novoj dinamici: povećanju razine kvalitete i kvantitete programskog sadržaja, povezivanju umjetnika, interesu publike i medija, te unaprijedila prepoznatljivost Istre i njenih gradova kao istaknutih mjesta s relevantnim i kvalitetnim programima iz suvremene umjetnosti izvan velikih središta.U težnji za postizanjem vidljivosti i zagovaranjem boljih uvjeta djelovanja, sa ciljem poboljšanja razumijevanja, kontekstualizacije i podrške za suvremene umjetničke prakse, nekoliko se lokalnih inicijativa udružilo u forum “Prostori nezavisnih” kako bi potaknuli razgovore, predstavili svoj rad, programske koncepcije, umjetnike, pokrenuli dijalog, uspostavili platformu za diskusiju i upoznali širu javnost sa situacijom na suvremenoj umjetničkoj sceni.

Razgovor Otvoreni stol potaknut je fragmentacijom i disfunkcionalnim institucionalnim poljem u suvremenoj umjetnosti, dok izložba Pakour označava umjetničku akciju u promišljaju javnih resursa, javnog prostora grada kao poprišta zbivanja, i donosi prakse performansa, happeninga i umjetničke akcije u javnom prostoru.

Prostori neavisnih 2017 / Upute za uporabu

PARKOUR: Ante Babaja, Democracia, Igor Grubić, Mladen Stilinović

izbor filmskih i video radova

PARKOUR okuplja umjetničke prakse koje na različite načine “koriste”, angažiraju i prisvajaju javni prostor grada. Radi se o pitanjima društvenih i urbanih transfromacija, mogućnostima, prekidima, neuspjesima, nesigurnosti, emancipaciji, a odnose se prema povijesnim praksama konceptualne umjetnosti, performansa, angažiraju urbani okoliš, putem izazova za korištenje i značenje urbanih prostora, gradskog života i tijela u akciji. Parkour se razvija kao poligon u okviru kojeg se istražuju poetske i političke mogućnosti, fizičke i konceptualne prepreke, prilagođavajući se mentalnim i emocionalnim preprekama kao i fizičkim barijerama.

Izložba okuplja umjetnike različitih generacija i backgrounda, različitog kulturnog konteksta. Predstavlja različite umjetničke pozicije koje usvajaju strategije performancea, prosvjeda, javne akcije, ukazujući na urbani kontekst kao društveni i kritički poligon, kao vrstu igrališta, uspostavljajući nove povijesne putanje čineći vidljivim ideje i mogućnosti za kritičke intervencije u urbano tkivo.

SHOWCASE za mlade umjetnike: DANILO STOJANOVIĆ

samostalna izložba

Danilo Stojanović mladi je svježe diplomirani akademski slikar (r. Pula, 1989.) Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli (slikarski smjer) 2009. g. upisuje slikarski smjer na katedri profesora Carla Di Raca na Accademia di Belle Arti u Veneciji gdje 2013. završava diplomski (BA, smjer slikarstvo). Iste godine jedan je od osnivača umjetničkog kolektiva Fondazione Malutta u kojemu je aktivan član. 2017. završava MA, slikarski smjer, s pohvalama (110/110) na istoj Akademiji. Izlagao je na skupnim izložbama u Italiji (galerija Monitor, Rim; Magazzino del Sale; Officina delle Zattere; galerija A plus A, Venezia; Studio Tommaseo, Trst). Priprema samostalne izložbe u galeriji Karas (Zagreb) i galeriji Poola. Živi i radi između Venecije i Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum