Drugo more najavljuje dvije izložbe u riječkoj Filodrammatici

Udruga Drugo more najavljuje dvije izložbe koje će se istovremeno otvoriti u zgradi riječke Filodrammatice, u četvrtak 17. siječnja u 20 sati. Riječ je o grupnoj izložbi „Games and Politics / Igre i politika“, koja je nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), i zvučnoj izložbi „Plan evakuacije“ multimedijalnog umjetnika Tonija Meštrovića.

Izložba „Games and Politics / Igre i politika“ u Rijeku stiže u okviru višegodišnje svjetske turneje, prilikom koje je tijekom prosinca 2018. i siječnja 2019. godine bila predstavljena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Posjetitelji izložbe moći će zaigrati dvadesetak videoigara koje se svojim političkim i društveno angažiranim narativom i logikom igre čvrsto ograđuju od konvencionalnog tržišta i time nadilaze funkciju pukog medija za zabavu. Predstavljene igre na različite načine propituju razne aspekte suvremenog društva kroz scenarije koji odražavaju postojeće ili zamišljene situacije u svjetskoj politici i ekonomiji. Primjerice, u potresnoj ratnoj igri „This War of Mine“, inspiriranoj opsadom Varšave i Sarajeva, igrač je stavljen u poziciju civila koji pokušava preživjeti u okupiranom gradu, u dokumentarnoj igri „The Cat and the Coup igrač“ preuzima ulogu mačke prvog demokratski izabranog iranskog premijera, a u kultnoj indie igri „Papers, Please“ službenika na graničnom prijelazu između dvije donedavno zaraćene izmišljene socijalističke države, čiji je zadatak spriječiti prelazak nepodobnih građana. U ostalim igrama se posjetitelji, između ostalog, mogu uhvatiti u koštac s temama političkog odlučivanja („Democracy 3“), rodne problematike („Perfect Woman“), državnog nadzora („TouchTone“ i „Orwell“), rata bespilotnim letjelicama („Killbox“ i „Unmanned“), odnosa prema izbjeglicama („Escape from Woomera“), otpora prema totalitarnim sustavima („Yellow Umbrella“), medijske cenzure („The Westport Independent“), itd.

Izložba će biti otvorena do 2. veljače, od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati. Također, izložbu će u istom terminu biti moguće posjetiti u subotu i nedjelju 19. i 20. veljače, zajedno sa zvučnom instalacijom „Plan evakuacije“ hrvatskog audio-video umjetnika Tonija Meštrovića, koja se u susjednom prostoru velike dvorane Filodrammatice također otvara 17. siječnja u 20 sati.

„Plan evakuacije“ je ambisonična 3D kompozicija koja je nastala na zvučnoj dokumentaciji Jadrolinijinog broda Tijat, izgrađenog 1955. godine, koji plovi na relaciji Šibenik – Zlarin – Prvić – Vodice. Koristeći različite mikrofone, Toni Meštrović slušatelja uranja u višedimenzionalni fizički vrtlog zvučnog doživljaja broda Tijat dok plovi svojom dalmatinskom rutom. Postavljeni na brojnim mjestima u brodu, na brodu i oko broda, vanjski mikrofoni snimali su atmosferu na palubi i strojarnici, kontaktni mikrofoni bilježili su vibracije zvučnih valova što prolaze kroz metalne stijenke i podove, dok su hidrofoni, uronjeni u vodu, snimali brodska isplovljavanja i uplovljavanja, uz sudaranje planktona sa senzorima snimateljskog instrumenta.

Posjetitelj je istodobno na raznim mjestima u trupu broda i njegovim površinama te površinama koje brod dodiruje pri plovidbi: ispod i iznad vode, u motoru, u metalu, u vodi, u valu. Uronjenost u zvukove broda, brodogradilišta, čekaonica, kamenih kuća, otoka i soli stvara iskustvo rada koje je u isto vrijeme i burno i smireno. „Plan evakuacije“ je svojevrsno evakuiranje zvukova broda Tijata, među posljednjima takve vrste na Jadranu, koji uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu. Instalaciju je moguće posjetiti do 20. siječnja.

Toni Meštrović je umjetnik koji radi uglavnom u mediju video i zvučnih instalacija. Rođen je 1973. godine u Splitu, diplomirao je 1999. godine na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln. Profesor je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Odsjek za film i video. Do sada je održao niz samostalnih i sudjelovao u skupnim izložbama. Dobitnik je 2 nagrade T-HT 2015. godine.

Ulaz na izložbe je besplatan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum