Hrvatski naslovi na 30. Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu

U sklopu 30. Međunarodnog filmskog festivala u Trstu, koji traje od 18. do 25. siječnja, u raznim festivalskim sekcijama, bit će prikazano ukupno jedanaest hrvatskih filmova. U međunarodnoj konkurenciji igranih dugometražnih filmova Filmskog festivala u Trstu, nalaze se dvije hrvatske manjinske koprodukcije: „Izbrisana“ Mihe Mazzinija te „Teret“ Ognjena Glavonića (hrvatski koproducent oba filma je Kinorama).

 

Za dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji također se natječu manjinske koprodukcije. Riječ je o filmovima „Chris the Swiss“ Anje Kofmel (hrvatski koproducent je Nukleus Film) te „Najljepša zemlja na svijetu“ Želimira Žilnika (hrvatski koproducent je Factum).

Animirani film nastao u produkciji Zagreb filma, „Bobo“ Andreja Rehaka, natječe se, pak, za najbolji kratkometražni film. U sekciji namijenjenoj nezavisnim talijanskim filmovima natječe se hrvatska manjinska koprodukcija „Lajkaj i ti mene“ („Likemeback“) Leonarda Guerra Seràgnoli (hrvatski koproducent je Antitalent).

U nenatjecateljski program dokumentarnog filma uvrštena je i „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, nastala u produkciji Restarta.

Svoju će svjetsku premijeru, u nenatjecateljskom programu festivala, imati kratkometražni film Igora Bezinovića „Cartolina de Momjan“, nastao u produkciji Studija Pangolin. Također izvan konkurencije, prikazuje se i kratkometražni igrani film „Eutanazija“ Joška Marušića nastao u produkciji Zagreb filma.

U sekciji Umjetnost i zvuk (Art & Sound) koja je posvećena radovima koji su između filma i suvremenog umjetničkog djela prikazat će se animirana hrvatska manjinska koprodukcija „Tko je smjestio Kaktusiću“ Đorđa Markovića (hrvatski koproducent je Nukleus film).

„Krhotine“ u režiji Zrinka Ogreste se, pak, prikazuju u programu posvećenom najboljim filmovima centralne i istočne Europe koji su se prikazivali na Filmskom festivalu u Trstu. Osim toga Ogresta sudjeluje i na okruglom stolu koji će se održati 23. veljače.

Svoju međunarodnu premijeru na spomenutom festivalu imat će i prva serija iz originalne HBO Europe produkcije u našoj regiji „Uspjeh“, gotovo u cijelosti snimana u Zagrebu. Scenarij serije potpisuje Marjan Alčevski, a režiju oskarovac Danis Tanović. Serija je snimljena u okviru sustava poticaja koje, u suradnji s Ministarstvom kulture provodi Hrvatski audiovizualni centar.

U sklopu festivala održava se i koprodukcijski market When East Meets West, koji traje od 20. do 22. siječnja, a namijenjen je dugometražnim igranim i dokumentarnim projektima u razvoju. Među 22 projekta iz 14 zemalja, našao se i jedan projekt iz Hrvatske. Radi se o dokumentarnom filmu „Veće od traume“ („Bigger Then Trauma“) redateljice Vedrane Pribačić, razvijanom u produkciji kuća Metar60 i Slavica Film te podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Scenarij za projekt potpisuju Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski, koja je ujedno i producentica projekta.

Radnja filma „Veće od traume“ prati proces iscjeljivanja traumi nekoliko žena silovanih u domovinskom ratu koje prolaze izvaninstitucionalne tretmane osnaživanja u sklopu programa „Ja sam više od svoje traume“, te vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno prije 20 godina tijekom rata. Putem Sistemsko-integrativnih suportivnih metoda ove žene rade na stvaranju novog odnosa sa samom sobom, te poticanju samospoznaje, kao i spoznaje sebe u odnosu na okolinu. Kroz ove nekonvencionalne tretmane, film prati i sudbinu svake od šest žena iz programa, te sva zbivanja oko njih.

WEMW spaja više od 450 filmskih profesionalaca iz preko 35 zemalja svijeta s posebnim naglaskom na zemlje ili regije u fokusu. Ove godine to su srednjoistočna Europa (Češka, Poljska, Slovačka i Ukrajina) i zemlje Beneluxa (Belgija, Luksemburg i Nizozemska). Program se sastoji od pitching foruma za projekte u razvoju, ali i niza individualnih sastanaka, panel-diskusija i predavanja, a odabrani projekti natječu se za nekoliko novčanih nagrada. Glavni cilj je omogućiti sudionicima detaljniji uvid u filmsku industriju zemalja u fokusu i pronaći odgovarajuće partnere za svoje projekte

Izvor

Leave a Reply


9 − = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum