Krijumčar treće dobi

KINO: MULA, redatelja Clinta Eastwooda

Tijekom ovog desetljeća u američkoj kinematografiji snimljeni su brojni filmovi s tematikom zloglasnih narko kartela (Sicario, Sicario 2, Savjetnik…), a u hrvatskim kinima trenutno igra jedan koji se u tom mnoštvu izdvaja upravo inventivnom karakterizacijom glavnog lika.

Riječ je o filmu „Mula“, legendarnog redatelja i glumca Clinta Eastwooda, koji se ovdje nakon desetogodišnje stanke (Gran Torino) ponovno našao u dvostrukoj redateljsko-glumačkoj ulozi. Eastwood glumi starca iz američke države Illinois, propalog uzgajivača cvijeća s nesređenim obiteljskim odnosima, koji prihvaća ponudu narko kartela da kamionetom prevozi drogu iz Meksika u SAD.

Iako priča zvuči gotovo nevjerojatno, film je snimljen prema stvarnom događaju, a uspješnosti stvarnog krijumčara dodatno je pridonijela činjenica da je starac bio ratni veteran i uvijek je poštivao zakon, tako da policija nije imala razloga posumnjati u njega. Životno iskusni i mudri Eastwood vješto je spojio priču o neočekivanom posrnuću glavnog lika s temeljnim obiteljskim vrijednostima (najzad ipak ostvaruje kontakt s članovima obitelji), ali to nije sve.

Film je fino protkan humornim elementima, što je potpuno netipično za ovakav žanr, a Eastwoodov lik šali se čak i s opasnim poslodavcima, koji bez problema ispale čovjeku metak u glavu, ali njemu dijelom toleriraju takvo ponašanje zbog životne dobi. Eastwood je u priču o starom krijumčaru inteligentno ubacio i autobiografske elemente, budući da mu kćer u filmu glumi njegova prava kći Alison, a problematičan obiteljski život glavnog lika pripisuje se i samom Eastwoodu (barem ako je suditi po ispovijedima bivših partnerica koji su proteklih godina izašli u javnost).

„Mula“ je u konačnici film koji će zasigurno obradovati brojne Eastwoodove štovatelje, naročito zbog činjenice da je gotovo 90-godišnji veteran još u izvrsnoj formi, ali ni ostali gledatelji ne bi trebali biti razočarani.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 − 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum