Luksuz Punk Fašnik u Klubu Pulske filmske tvornice

Projekcija kratkometražnih filmova nastalih u okviru filmskih, medijskih, edukacijskih programa Luskuz Produkcije iz Krškog u Sloveniji na programu je u četvrtak, 14. veljače u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Filmovi se dotiču tema socijalne osjetljivosti i kreativna su reakcija mladih na društvene procese, probleme zajednice te urbana refleksija naše svakodnevice.

Luksuz Produkcija produkcijski je video odjel udruge „Društvo saveznika za mekano slijetanje“ (Društvo zaveznikov mehkega pristanka, DZMP) iz Krškog osnovane 1997. godine. Godine 2001. platforma Luksuz Produkcije postaje neizbježnom „video učionicom“ za mlade video autore i svojevrsni produkcijski centar za nadolazeće generacije filmskih i video autora. Luksuz Produkcija jedan je od pionira demokratizacije filma kao medija u Sloveniji.

U posljednjih dvadeset godina više od tisuću polaznika i volontera producirali su i napravili nekoliko stotina kratkometražnih filmova u sklopu raznovrsnih filmskih projekata koje je pokrenuo i organizirao Luksuz. Filmovi Luksuza redoviti su gosti filmskih festivala širom svijeta što mladim autorima i produkcijskom „labelu“ DZMP-a donosi brojna priznanja i nagrade. Upravo za „seriju angažiranih dokumentarnih filmova koji donose film na ulicu i ulicu filmu“ Luksuz Produkcija na 16. Festivalu Slovenskog Filma u Portorožu dobiva nagradu “Vesna” za posebna dostignuća.

U ovom izboru predstavit će se dvanaest filmova mladih autora sa različitih filmskih radionica koje je Luksuz organizirao i obuhvaćaju razdoblje od 2003. – 2017. godine. Filmovi su odraz kritičkog, nerijetko satiričnog i provokativnog pogleda na socijalne, kulturne i političke procese te svakodnevicu u Sloveniji, regiji i u svijetu. Teme obuhvaćene ovim izborom dotiču se: kulture mladih, Romske zajednice i manjine, izbjeglica te tema povezanih s migrantima i migracijama, spolnosti i seksualnosti, poteškoćama i ratnim konfliktima te globalizacijom i njenim učinkom i utjecajem.

Filmovi Luksuz produkcije uvid su u razvoj dokumentarističkih formi i estetika, no daleko najvažnije je to što pružaju refleksiju društva, naših individualnih života, želja, snova, aspiracija i nagona, podsjećajući publiku na to koliko su naše stvarnosti i životi delikatni i kompleksni.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + = 7

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum