Koncert maestra Stefana Milenkovića, violina – povodom 70. obljetnice osnutka Glazbene škole

Koncert maestra Stefana Milenkovića (violina) povodom 70. obljetnice osnutka pulske Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov bit će održan u nedjelju, 17. ožujka u 20 sati u dvorani Doma hrvatskih branitelja. Na programu recitala s pijanistom Vladimirom Miloševićem bit će djela Brahmsa, Gershwina, Paganinija i Sarasatea.

U zajednici Talijana Circolo, u ponedjeljak, 18. ožujka od 9 do 13 sati, maestro Stefan Milenković održati će master-class najboljim učenicima gudačkog odjela koji su zadnjih godina osvajali prve i druge nagrade na hrvatskim i inozemnim natjecanjima.

Ovjenčan u Srbiji nagradama Umjetnik stoljeća i Najhumanija osoba, Stefan Milenković, kojega je New York Times nazvao “istinskim virtuozom”, svirao je u nekima od najprestižnijih dvorana na svijetu, kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Kennedy Center u Washingtonu, Cadogan Hall u Londonu, Suntori Hall u Tokiju i La Fenice u Veneciji. Nastupao je s uglednim orkestrima poput Berlinskog simfonijskog orkestra, NDR Hannover, Simfonijskog orkestra države Indiannapolis, Simfonijskog orkestra države Utah, Komornog orkestra Orpheus i Helsinške filharmonije, pod palicom dirigenata kao sto su Sir Neville Marriner i Lorin Maazel.

Milenković je svirao za predsjednike Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova, te za Papu Ivana Pavla II. Sa šesnaest godina imao je svoj tisućiti nastup, a dobitnik je prestižnih nagrada na međunarodnim natjecanjima, uključujući Indiannapolis (SAD), Queen Elizabeth (Belgija), Hannover (Nemačka), Paganini (Italija), Lipizzer (Italija), Tibor Varga (Švicarska), Ludvig Spohr (Njemačka), Yehudi Menuhin (Engleska). Pobjednik je i Young Concert Artist Management-a u New Yorku (SAD). Duboko privržen međunarodnom humanitarnom radu, Milenković je sudjelovao u gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a, s umjetnicima poput Placida Dominga, Alexisa Weissenberga i Sir Yehudi Menuhina.

Diskografija g.Milenkovića obuhvaća četiri komercijalna izdanja za talijansku etiketu Dynamic, uključujući kompletne sonate i Partite za solo violinu J. S. Bacha, kompletan opus za solo violinu, kao i 24 Capriccia Nicolóa Paganinija, te njegovo kultno djelo  In cuor più non mi sento. Milenković je snimio i brojna izdanja za srpsku etiketu PGP. Nedavno su objavljeni nosači zvuka s premijernim snimkama klavirskoga tria i klavirskog kvinteta Vittoria Gianninija sa sudionicima Manchester festivala komorne glazbe, te sa snimkama Violinskog koncerta u D-duru J. Brahmsa i Violinskog koncerta u a-molu A. Glazunova uz Simfonijski orkestar RTV Slovenije, pod ravnanjem maestra En Shaoa, za etiketu RTV SLO Klasika.

Kao umjetnik eklektičnih stilskih interesa, Milenković je surađivao s britanskim rock sastavom Gorillaz, gitaristom Vlatkom Stefanovskim i lutnjistom Edinom Karamazovom. Studirao je u klasi čuvene profesorice Dorothy De Lay na prestižnoj školi Juilliard u New Yorku. Posvećen i pedagoškom radu, predavao je na školi Juilliard kao asistent Itzhaka Perlmana, a trenutno je profesor na Sveučilištu Illinois, SAD.

Najistaknutiji pijanist svoje generacije Vladimir Milošević, završio је osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji “Incontri col Maestro” u Imoli (Italija) u klasama Lazara Bermana i Michela Dalberta i u Parizu na Ecole Normale de Musique.

Proglašen je umjetnikom u usponu za 2013. godinu od strane Udruženja koncertnih umjetnika New Yorka (New York Concert Artists & Associates). Ovo priznanje mu je omogućilo da nastupi sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hall u New Yorku, izvodeći Prvi Klavirski koncert u b-molu P. I. Čajkovskog.

Nastupao je na festivalima širom Europe i svijeta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Petersburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nizza, Casablanca, Marakesh, Porto Alegre, Pelotas.

Kao pobjednik natjecanja “Concerti in Villa” u Vicenzi debitirao je u čuvenoj dvorani Carnegie Weill hall u New Yorku. Koncertirao je i u brojnim gradovima Južnoafričke Republike (Capetown, Johannesburg, Durban, Bloemfontein, Port Elizabeth) kao i u Australiji (Sidney, Canberra i Melbourne).

Redovno nastupa i kao komorni glazbenik u duetu sa violončelistom Draganom Đorđevićem na festivalima u Sankt Petersburgu, Zagrebu, Ljubljani, Kotoru te uglednim solistima kao što su violinisti Stefan Milenković i Roman Simović, Tim Hough (cello) Janoš Balint (flauta), Dejan Gavrić (flauta), David Castro-Balbi (violina), Erik Kramb (violina). Sa francuskim pijanistima Michelom Dalbertom i Jean Bernardom Pommierom i orkestrom iz Bretagne izveo je Mozartov trostruki klavirski koncert na prestižnim festivalima u Renu i Lilleu.

Nastupao je sa filharmonijskim orkestrima iz Capetowna i Johannesburga, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, KwaZulu Natal filharmonijskim orkestrom iz Durbana, Orkestrom Praške opere, Simfonijskim orkestrom Teatra Olimpico u Vicenzi, Simfonijskim orkestrom grada Wollongonga, Pomorskom Filharmonijom, Komornim orkestrom “Dušan Skovran”, Simfonijskim orkestrom Camerata Serbica.

Dobitnik je više prestižnih nagrada na natjecanjima u Poljskoj, SAD-u, Australiji, Italiji, Francuskoj. Snimao je za radio i TV postaje u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu itd. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju izvanrednog profesora.

Izvor

Leave a Reply


+ 6 = 10

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum