Pljačkaš sa stilom

KINO: KAVALIR S PIŠTOLJEM, redatelj David Lowery

Clint Eastwood i Robert Redford, američki glumačko-redateljski veterani i velikani, ponovno su stali ispred kamere.

Zanimljivo je da obojica glume kriminalce u poznim godinama i da su im novi filmovi snimljeni prema istinitim događajima. Eastwood u „Muli“ glumi starog krijumčara droge koji radi za meksičke narko kartele (pogledati raniji tekst na ovom blogu), dok je Redford u recentnom „Kavaliru s pištoljem“ (The Old Man & the Gun) vremešni kriminalac Forrest Tucker, poznat po elegantno izvedenim pljačkama i višestrukim bjegovima iz zatvora. Redford glumi kriminalca starog kova koji je vrlo učinkovit, ali i vrlo uljuđenog nastupa tijekom kriminalnog čina, tako da ne ostavlja traume kod oštećenika.

Tijekom dugotrajne karijere Redford je često glumio otpadnike od zakona i civilizacije (Butch Cassidy i Sundance Kid, Jeremiah Johnson), a ovdje je takvu ulogu nadogradio zahvaljujući vremešnoj životnoj dobi i pljačkašima neuobičajeno galantnom nastupu. Redatelj David Lowery snimio je „Kavalira s pištoljem“ vizualnim stilom koji oponaša početak 1980-ih, uspio je ubaciti vrlo uvjerljivu romansu glavnog lika s postarijom udovicom (Sissy Spacek), a upečatljive su i sporedne uloge Tuckerovih vremešnih pomagača (Danny Glover i Tom Waits).

Riječ je o vrlo zabavnom i duhovitom filmu osebujne atmosfere, koji uspijeva dotaknuti i neka vječna pitanja o životu, prolaznosti i starosti. „Kavalir s pištoljem“ je zgodan primjer kako se humor i ležernost mogu nenametljivo i učinkovito prožeti s ozbiljnim temama.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 + 8 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum