„Sijač“ – performans Josipa Pina Ivančića u Šikutima

Šikuti Machine u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta otvaraju dvogodišnji kulturni program u subotu 30. ožujka u 16 sati u Šikutima s performansom umjetnika Josipa Pina Ivančića „Sijač“. Projekt Nevidljiva Savičenta, sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, provodi Općina Svetvinčenat u partnerstvu s udrugama civilnog društva: Šikuti Machine, Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, Mediteranski plesni centar (ZPA) i Povijesna udruga Kaštel. Ovaj sinergijski projekt lokalne samouprave i organizacija civilnog društva cilja ostvariti društvenu promjenu razvojem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi usmjerenog prema održivom kulturnom razvoju Općine Svetvinčenat. Pozivajući se na koncept “prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” partneri će osmisliti i realizirati umjetničke programe koji odgovaraju potrebama lokalne zajednice.

U subotu, 30. ožujka u mjestu Šikuti, od 16 sati pa sve do zalaska sunca u 18.29 toga dana, održat će se permakulturni performans Josipa Pina Ivančića zamišljen kao pokazna vježba lokalnoj zajednici i svim zainteresiranim umjetnicima, performerima, onima koji godinama prate rad grupe Šikuti Machine, kao i onima koji sumnjaju u ideju poljoprivrede bez motike i gnojiva. Umjetnik ovu akciju posvećuje radu Barbanca Pietra Stankovića koji je još 1842. godine objavio djelo “IL FORMENTO SEMINATO SENZA ARATURA, zappatura, vangatura, eripicatura e senza letame animale” o načinu sijanja, sadnje, uzgoja i održavanja biljaka prije onoga što je u svijetu postalo poznato kao postupak nazvan permakultura, a koji su promovirali znameniti Japanac Masanobu Fukuoka u knjizi “Revolucija jedne slamke” i Amerikanka Ruth Stout knjigom “Vrt bez motike”. Izvođenjem akcije ovaj pulski umjetnik podsjeća na početke fenomena permakulture i u našim krajevima koji su manje poznati. Josip Pino Ivančić sijat će trukinju, sirak i trafoju na stotinjak kvadrata njive u Šikutima. Umjetniku će se u akciji pridružiti i Denis Kontošić, Mladen Sošić – Trananaj, Noel Mirković, Noel Šuran, Pulska Filmska Tvornica, Andi Bančić, Elvis Lenić, Mladen Lučić, Darko Pekica, Davor Lazarić – Sipić. Moderator programa te razgovora s umjetnikom koji će se održati nakon performansa je Mario Benčić koji za ovu akciju kaže “Akcije Šikuti Machine bile su od početaka prije dvadeset godina povezane sa zemljom, prirodom, ljudima i poljoprivredom pa je ovaj razgovor i performance podsjećanje na taj početak.”

Šikuti Machine je kulturno-umjetničko društvo s područja općine Svetvinčenat. Iako su najpoznatiji po brojnim performansima (Fitness, Manjadura, Teza), bave se i umjetničkim instalacijama, filmom i videom (Cuki, Prašćina, Teza), fotografijom, pisanjem, organiziranjem izložbi (Galerija Štala, Šikuti), koncerata (Grillpeace United) i gastronomsko-kulturnih događanja. Inspirirani svakodnevicom, životom zajednice, prirodom i kulturom istarskog sela, posebice agrarnim poslovima kojima se većina članova bavi. Šikuti su suprotnost očekivanju da u manjim sredinama nedostaje kulturnog potencijala. Skupina je u svojih gotovo 20 godina djelovanja organizirala pedesetak izložbi, među kojima i izložbu grafika Vasilija Kandinskog u Galeriji Štala, a njihov festival Grillpeace United ugostio je četrdesetak rock sastava iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta, Šikuti Machine doprinose raznolikosti kulturnog programa suvremenim umjetničkim sadržajima; izložbama, susretima i razgovorima s umjetnicima, aktivnostima čitanja u kojima djeca odraslima čitaju odabrana djela iz književnosti, te prikupljaju i obrađuju fotografsku građu za digitalni arhiv fotografija iz privatnih albuma građana Općine Svetvinčenat, uz prateću izložbu i monografiju.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − 4 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum