44. Međunarodni susret harmonikaša u Puli (24.-27. travnja)

44. Međunarodni susret harmonikaša u Puli tradicionalno će se održati u Domu hrvatskih branitelja u Puli od 24. do 27. travnja. Sudionici (natjecatelji, mentori, dirigenti, članovi prosudbenih komisija) ovogodišnjeg Susreta dolaze iz 15 različitih zemalja i to: Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke, Češke, Slovenije, Njemačke, Finske, Poljske, Mađarske, Danske, Japana, Kine i Švicarske.

Za ovogodišnje se natjecanje prijavilo više od 500 harmonikaša svih uzrasta koji će se natjecati u 11 solističkih kategorija, tri kategorije komornih sastava te četiri kategorije namijenjene harmonikaškim orkestrima. Kategorije su određene po uzrastu od najmlađih do natjecatelja bez granice godina.

Natjecanje će se kroz četiri dana paralelno odvijati u tri prekrasne dvorane pulskog DHB. Natjecanja počinju od 9 sati ujutro i traju sve do otprilike 19 sati navečer (s pauzom za ručak od 13.30 do15 sati).

„Naravno pozivamo sve ljubitelje glazbe i harmonike da u bilo kojem slobodnom trenutku dođu u pulski DHB. Vjerujemo da će u cjelodnevnom gustom rasporedu u svakom trenutku biti vrlo interesantno“, navode organizatori i izdvajaju najatraktivnije kategorije:

„Kod solista to je kategorija Koncertist, natjecatelji bez dobne granice. Natjecanje se u toj kategoriji odvija u 2 kruga: 1. krug – četvrtak 25. travnja od 11.45 sati; 2. krug – petak 26. travnja od 09.30 sati. Komorni sastavi (harmonika mora biti zastupljena, ali nema ograničenja uključivanja drugih instrumenata). Natjecanje se odvija u tri starosne kategorije: Kategorija A – natjecatelji mlađi od 15 godina, srijeda 24. travnja od 15.30 sati; Kategorija B – natjecatelji mlađi od 19 godina, četvrtak 25. travnja od 15 sati; Kategorija C – natjecatelji bez granice godina, petak 26. travnja od 15 sati. Završnica natjecanja pripada harmonikaškim orkestrima. Ove godine natjecanju će pristupiti osam orkestara koji će se natjecati u četiri kategorije.Termin rezerviran za orkestre je subota, 27. travnja od 9 sati.”

Kandidate će ocjenjivati međunarodna prosudbena komisija od ukupno 15 članova raspoređenih po kategorijama.

„Ponosni smo što među članovima prosudbene komisije imamo nekoliko zaista najuglednijih glazbenika klasične harmonike. Istaknuli bi smo nekoliko: Mie Miki, Japan, Pascal Contet, Francuska, Janne Rättyä, Finska, Krzystof Olczak, Poljska, Maciej Fraçkiewicz, Poljska i Wei Bijun, Kina, a uz njih tu su još ugledni domaći i strani pedagozi, koncertisti, skladatelji i dirigenti. Ove godine ponovno je naš gost jedan od naših najuspješnijih skladatelja ujedno i harmonikaš Davor Bobić“, dodaju organizatori.

Koncerti u sklopu manifestacije:

Srijeda 24.4.2019. DHB Pula, 21.00 sat

SVEČANO OTVARANJE – nastupiti će harmonikaški orkestar „Stanko Mihovilić“ OKUD-a Istra, Pula

Četvrtak, 25.4.2019. DHB Pula, 21.00 sat

MARIJA TURŠIJAN I KRAGUJEVAČKI AKADEMSKI ORKESTAR AKORDEONISTA iz Srbije

Petak, 26.4.2019. Crkva sv. Franje u Puli, 21.00 sat

MACIEJ FRAÇKIEWICZ, Poljska

Subota, 27.4.2019. DHB Pula, 21.00 sat

SVEČANO ZATVARANJE

Koncert pobjednika i dodjela Kupova Grada Pule

Osim natjecanja i koncerata na programu ovogodišnjeg izdanja Susreta su i dva predavanja. Prvo predavanje će održati Krzysztof Olczak, skladatelj i harmonikaš iz Poljske u četvrtak, 25. travnja u 17 sati, a drugo predavanje će održati Elżbieta Rosińska iz Poljske u subotu 27. travnja u 15 sati. Oboje predaju na Muzičkoj akademiji u Gdanjsku, Poljska.

Ukupni nagradni fond iznosi 4.800 eura, a uz novčane nagrade tu su još i druge posebne nagrade u obliku besplatnih učešća za druga natjecanja, majstorske tečajeve, koncerte te nagrada Hrvatskog društva skladatelja koja se dodjeljuje za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja.

Kroz 50 godišnju tradiciju ova je manifestacija dosegla visoki nivo kvalitete. Najznačajnija je manifestacija takve vrste u regiji, a visoko je cijenjena i u cijeloj Europi te je svakako pridonijela činjenici da je Pula postala prepoznatljiva harmonikaška destinacija u svijetu.

Ovogodišnje izdanje Susreta omogućili su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska Županija – Upravni odjel za kulturu, Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule. Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Priredio B. V.

44. Susret – plakat – program

Leave a Reply


− 2 = 2

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum