„Cabaret Valeska“ u Klubu Kotač

Individualizam koji vodi do egocentrizma i usamljenosti

• Autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić, monodrama „Cabaret Valeska“ odigrana je u četvrtak, 25. travnja u svom prirodnom okružju, u Klubu Kotač pred mnogobrojnom publikom.

Kao forma teatra koja se u svojim začetcima izuzela iz institucionalne zajednice i otisnula se u “profana” okružja kafana, taverni i noćnih klubova, kabare je oduvijek bio u potrazi za neposrednošću sa publikom, izmicavši se srednjostrujaškom stvaralaštvu i aktivno komentirajući društveno-politička stanja mjesta u kojima djeluje. Tako su Društveni centar Rojc i Klub Kotač koji djeluje unutar njega, u četvrtak navečer postali adekvatno sastajalište izvedbe i javnog prostora.

Valeska Gert, njemačka performerica hebrejskog podrijetla protagonistica je ove monodrame u izvedbi izvrsne Nike Ivančić. Valeska je bila jedna od pionirki performansa, visoko obrazovana glumica i plesačica koja se rano odmetnula od konvencionalnih buržujskih krugova i aktivno participirala u stvaranju novih umjetničkih formi bez ograničavanja na medij ili žanr.

Beskompromisno i svjesno birajući sredstva kojima dopire do publike, tokom čitave svoje karijere ostavljala je tragove za sobom u vidu utjecaja na nove forme pa čak i subkulture. Tako je poznato da je ranih 70-ih u svojoj 86-toj godini direktno utjecala na stvaranje društvenog i muzičkog pokreta poznatijeg pod imenom punk. Ovaj komad odigran u Rojcu, uz gore navedenu informaciju dobiva na još većem značaju. Činjenica da je Gert ostavila takav dubok utisak (ne samo) jednu generaciju opravdava mjesto Rojca i više negoli sama činjenica da je jedan kabare odigran u klubu.

Autorski tim u najavi kaže da je “Valeska svojim stvaralaštvom udarila temelje jednom novom pravcu u umjetnosti, a kojeg danas poznajemo kao performans. Za svog ekstravagantnog života surađivala je i prijateljevala s mnogim umjetnicima (Tennessee Williams, Frederico Fellini, Bertolt Brech, Jackson Pollock, itd), te je inspirirala i nadahnula mnoge nadolazeće mlade autore, među kojima se ističe David Bowie.”

Publika Cabarea Valeska svjedočila je utjelovljenju predstavnice jedne pripadnice transgeneracijskog kalibra, koja je i sama svjedok svih promjena koje je 20-to stoljeće iznjedrilo. Ovaj komad se referira na Valeskin lik, njezinu umjetnost i društveno-političke kontekste koji su se izmjenjivali za njezinog života: “20-te godine kao dekadu njezinog proboja na umjetničku scenu, oba velika rata koje je preživjela, prebjeg u SAD.” Tekst za predstavu je inspiriran intervjuom s umjetnicom u poznim godinama, kojeg otvara scena ekstrahirana iz performansa „Baby“, iz 1969. Ona nas vodi kroz svoje najsjajnije trenutke karijere, onako ovlaš razbacujući se sa intimnim ispovijestima koje ju vežu uz neka od najvažnijih imena s Europske i Američke umjetničke scene. Banalizira umjetnički genij i individualnost vežući ih uz egocentrizam koji u konačnici vodi do usamljenosti… i želje za svjetlima reflektora, za podrškom, odobravanjem i inkluzijom.

Nika Ivančić u ulozi Valeske Gert uhvatila se u koštac s ovom zahtjevnom formom te je vrlo vješto vodila publiku transformirajući lik kroz kategoriju vremena. Njezino tijelo u djeliću sekunde preskače generacije unatrag. Pratimo njezine mentalne slike koje staro tijelo odjednom i momentalno ispune svježinom i vitalnošću. Nika se “poigrava s elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta” kako je u tekstu najave navedeno. Usudila bih se reći da se Nika ne poigrava. Nika igra.

U svakom slučaju, ova večer je pozitivan primjer približavanja teatra široj publici izvlačenjem van institucije. Iako kazalište nipošto ne smijemo zaobilaziti, ovakva ostvarenja su svakako vrijedna praćenja.

Tekst i fotografije Ivana VOJNIĆ VRATARIĆ

Leave a Reply


6 + = 10

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum