Otvorena izložba Stipana Tadića „Hrvatske planine“ u Gradskoj galeriji Labin

Samostalna izložba Stipana Tadića naziva “Hrvatske planine” otvorena je u petak, 29. ožujka u Gradskoj galeriji Labin. Tea Bičić, voditeljica programa GGL-a, uvodno je predstavila autora te ga ispričala jer samom otvorenju izložbe nije mogao prisustvovati s obzirom da je trenutno u New Yorku, na Columbia University School of Arts, na dodiplomskom studiju slikarstva.

“Stipan Tadić, umjetnik prepoznatljiv po svojemu kritičkom, često sarkastičnom i humorističnom načinu prikazivanja naše svakodnevice, u ciklusu Hrvatske planine otkriva drugačiji pristup poetici slikarstva – bilježeći isključivo ljepotu, i to onu neupitnu koju razaznajemo u nadmoći prirode”, piše Patricia Počanić u katalogu izložbe.

U ciklusu radova „Hrvatske planine“ autor je u središte svojeg interesa postavio planine, zapravo prirodu, pogled na planine iz nekog malo manje uobičajenog smjera gledanja, detalje koje kod monumentalnosti planina možda i zanemarujemo, no ovdje u Tadićevim slikama svakako ne bježe iz fokusa promatrača. Ljudska prisutnost se osjeća i vidi, iako ljudske figure u cijelom ciklusu nema. Naslov sugerira naglašavanje nacionalnog značenja motiva, no ciklus recimo ne prikazuje jednu od najznačajnijih hrvatskih planina, a to je Velebit. To je detalj kojim tipično “Tadićevski” otkriva svoj ironični pristup i rukopis u svojim radovima.

Osim monumentalnih radova koji se suprotstavljaju jednako detaljiziranim minijaturama iz ciklusa Hrvatske planine, u Gradskoj galeriji Labin izloženo je i nekoliko radova iz ciklusa koji je nastao kasnije, a za koji je Patricia Počanić, povjesničarka umjetnosti i na samom otvorenju istaknula: “Iako je ciklus „Hrvatske planine“ jedan od radikalnijih odmaka umjetnika od dosadašnje prakse (humornog) prikazivanja ljudske figure i njegove svakodnevice, poetska i tehnička istraživanja započeta u ovom ciklusu nastavljaju se i u djelima nastalim tijekom prvog rezidencijalnog boravka Stipana Tadića u sklopu projekta HINT: Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija, pod vodstvom Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama. U dijelu radova nastalih za vrijeme rezidencije, čovjek i njegova okolina ponovo postaju središte umjetničkih istraživanja, dok u ostalima, predstavljenima upravo na ovoj izložbi u Gradskoj galeriji Labin, ljudska je figura u potpunosti uronjena u pejzaž ili iščezava, a ostaju samo prikazi suživota prirode i ljudskih tvorevina – rezidencijalnih i ugostiteljski objekata, nogometnih igrališta, cesta i sl. Kao da se neupitna ljepota prirode predstavljena u Hrvatskim planinama transformirala u ljepotu jedne drugačije stvarnosti. Uronjen u svakodnevicu Hlebina, Tadić kroz crtež, formu i poetiku prenosi iskustvo kulturološki i umjetnički značajnog mjesta koje potom humorom, tehnikom i sadržajem interpretira i inovira kroz vlastiti umjetnički izričaj.”

Izložbu je u ime Grada Labina otvorio Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, podijelivši s prisutnima svoje osobne dojmove i impresije iz prethodnog i sadašnjeg susretanja sa Tadićevim monumentalnim radovima.

Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu. 2011. završava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Zlatka Kauzlarića – Atača na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2011. djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist pod Autonomnim kulturnim centrom „Medika“. Od 2013. godine član je Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Glavni je organizator izložbe „Antisalon“, te potpredsjednik „Udruge Ilirskog zmaja“. Dobitnik je nekoliko nagrada te sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Trenutno boravi u New Yorku.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ostaje otvorena do 20. travnja.

Priredio B. V.

Fotografije arhiva Gradske galerije Labin

Leave a Reply


8 − = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum