Festival aMORE službeno otvoren izložbom „Mare corto“ u Galeriji Sinčić

More koje nas spaja i razdvaja

• Otvorenjem izložbe fotografija „Mare corto“ novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazija Marije Coccie u utorak, 7. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine službeno je otvoren treći porečki aMORE- festival moru. Do 26. svibnja u Poreču aMORE na pet gradskih lokacija donosi brojne edukativne, filmske i umjetničke sadržaje s ciljem skretanja pozornosti na značaj mora i oceana, a za početak ovogodišnje plovidbe odabrana je izložba posvećena Jadranu i njegovim neispričanim pričama.

Često zanemaren u usporedbi s “velikim” morima, Jadran skriva fascinantan svijet. Putem dugim više od 10 000 kilometara, autori izložbe bilježe bezvremenske motive naroda i kultura koje su s morem srasle. Ovdje se živi, voli i umire, eksploatira kamen, razvija masovni turizam, pa iako “kratko”, Jadransko je more obilježeno razlikama u ekonomskom i političkom smislu, od talijanskih do albanskih obala.

– Velike su priče uprizorene na morima kao što je Mediteran, ili pak na Oceanima. Nikad na Jadranu. Tako smo se pokrenuli da ispričamo njegove priče i na taj mu način vratimo dostojanstvo. Druga stvar koja nas je potaknula da pokrenemo ovaj projekt jest ta da se s talijanske strane Jadran smatra nastavkom Venecije, pa iako je njezin trag sveprisutan, od pada Mletačke republike prošlo je više od 200 godina i mnogo se toga promijenilo – govori jedan od autora, Matteo Tacconi.

Talijani Tacconi i Coccia na projektu “Mare corto” radili su od 2015. do 2017., izdana je i istoimena knjiga, a izložbama koje su dosad postavljane u Italiji i Hrvatskoj pronose svoju priču o moru koje je, kako kažu, i melankolično i romantično, kroz trenutke uhvaćene objektivom tijekom terenskih istraživanja.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić istaknula je da ove tehnički vrhunski izvedene fotografije povezuju pitome boje i svjetlost našeg mora koje nije dramatično, koje nije prijeteće i koje svi dobro poznajemo i volimo, a koje nas istovremeno povezuje i razdvaja.

Na otvorenju izložbe, uz autore i koordinatoricu umjetničkog programa festivala aMORE Sabinu Damiani, govorile su i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković te zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Dobrilović Štifanić, naglasivši važnost usvajanja svijesti o očuvanju mora od najranije dobi, značaju kvalitete mora u kvaliteti života građana i održivom razvoju područja te ulozi festivala aMORE koje na području Poreča, ali i šire ima bitnu edukativnu ulogu. Nakon otvorenja organizirana je i zakuska u suradnji s LAGUR-om Istarski švoj i Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića iz Poreča, za koju su srednjoškolke i srednjoškolci pripremili riblji jelovnik.

Prošlogodišnje izdanje festivala održalo se u Poreču i Zagrebu, a ove godine aMORE seli u Pulu, i to od 27. kolovoza do 22. rujna. Prije nego zaplovi prema jugu, porečku publiku čekaju filmske projekcije, radionice, književni program i akcije čišćenja obale do 26. svibnja, do kad se u Zavičajnom muzeju Poreština može pogledati izložba „Mare corto“.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 3 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum