Izložba „MEŠTROVIĆ: OTISCI DUŠE“ u Puli

Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića

• Izložba „Meštrović: Otisci duše“ posvećena jednom od značajnijih segmenata Meštrovićeva bogatog umjetničkog opusa, njegovoj religioznoj umjetnosti bit će otvorena u Puli u petak, 17. svibnja u 19 sati.

„Izložbom, koja je postavljena na tri lokacije (Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Augustov hram i Galerija Amfiteatar), predstavljamo skulpture u drvu, bronci, mramoru i gipsu, slike, crteže i litografije – Meštrovićeva remek-djela iz razdoblja 1913. – 1953. godine. Osim kiparskih i slikarskih radova, prikazana su i Meštrovićeva arhitektonska ostvarenja, kao što su crkve Gospa od Anđela u Cavtatu, Presveti Otkupitelj kod Otavica, Naša Gospa u Biskupiji i Sveti Križ u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu“, piše u opisu izložbe.

Izložena su remek-djela iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića – djela iz stalnih postava, ali i ona manje poznata i nikad izlagana, iz muzejskih čuvaonica. Izložbeni postav obogaćen je umjetninama iz kolekcija drugih muzejskih i crkvenih institucija, kao i onih u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića.

Ivan Meštrović (1883. – 1962.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih, ali i svjetskih kipara 20. stoljeća. Uz umjetničko djelovanje na području skulpture, svoj stvaralački trag ostavio je i u arhitekturi, crtežu, slikarstvu, grafici i literaturi, a istaknuo se političkim i pedagoškim radom.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u subotu 18. svibnja neće se naplaćivati ulaz u Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca i u Augustov hram.

Izložbene lokacije:

MUZEJSKO-GALERIJSKI PROSTOR GALERIJA SVETA SRCA

De Villeov uspon 8

Izložba MEŠTROVIĆ: Otisci duše

AUGUSTOV HRAM

Forum b.b.

Izložba MEŠTROVIĆ: Sv. Ivan Krstitelj

GALERIJA AMFITEATAR

Flavijevska ulica

Izložba MEŠTROVIĆ: Rimska Pieta

Izložbu organiziraju Arheološki muzej Istre i Muzeji Ivana Meštrovića, a autorica izložbene koncepcije je Zorana Jurić Šabić. Autorice izložbe su: Zorana Jurić Šabić, Lana Majdančić, Maja Šeparović Palada i Barbara Vujanović. Autor likovnog postava je Mauricio Ferlin.

Leave a Reply


+ 4 = 6

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum