Motovunska jubilarna nagrada Živku Zalaru

Za otprilike mjesec dana počinje Motovun Film Festival, na kojemu će se i ove godine dodijeliti nagrada zaslužnom stvaratelju u hrvatskoj kinematografiji povodom jubilarnih 50 godina rada.

Ovogodišnji dobitnik je cijenjeni snimatelj Živko Zalar, koji je studirao kameru na visokoj filmskoj školi FAMU u Pragu, što je utjecalo na buduću suradnju s redateljima koji su također bili praški studenti (Rajko Grlić, Srđan Karanović, Goran Marković). Zapažena je njegova suradnja s Grlićem u filmovima „Kud puklo da puklo“ i „Bravo maestro“, Karanoviću je snimio filmove „Nešto između“ i „Miris poljskog cvijeća“ te seriju „Grlom u jagode“, dok je s Markovićem radio na filmovima „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“ i „Već viđeno“.

Osim s ovom trojicom, Zalar je radio i s drugim sjajnim redateljima poput Kreše Golika i Fadila Hadžića, a među mlađim autorima naročito mu je omiljen Vinko Brešan. Njemu je snimio poznate komedije „Kako je počeo rat na mom otoku“ i „Maršal“, kao i tjeskobnu dramu ratne tematike „Svjedoci“.

 

E. L.

Leave a Reply


− 2 = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum