Nagrade „Fabijan Šovagović“, „Vedran Šamanović“ i Oktavijan povučene s 66. Pulskog filmskog festivala

Priopćenjem na priopćenje

• U posljednja dva tjedna 66. Pulski filmski festival je putem tri priopćenja ostao kratak za nagrade „Fabijan Šovagović“, „Vedran Šamanović“ i Oktavijan, a konačno su se svojim priopćenjem javnosti obratili i ravnateljica JU Pula film festival Gordana Restović i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković koji za tim nagradama, izgleda, ne rone suze.

Ravnatelj Hrvatskog društva filmskih kritičara Igor Saračević informirao je ravnateljicu JU Pula Film Festival, Gordanu Restović o povlačenju nagrade Oktavijan s 66. Pule putem priopćenja objavljenog na službenim mrežnim stranicama HDFK-a u utorak, 4. lipnja.

„U ime Hrvatskog društva filmskih kritičara, dužnost mi je priopćiti Vam kako je članstvo HDFK odlučilo kalendarski i lokacijski izmjestiti dodjelu nagrade Oktavijan za dugometražni igrani film s Pulskog filmskog festivala“, napisao je Saračević.

U daljnjem obrazloženju on navodi da se tijekom gotovo tri desetljeća koliko se dodjeljuju nagrade Oktavijan, filmska svakodnevica uvelike promijenila te da je HDFK odlučio uhvatiti korak s njom. Broj filmskih kritičara koji imaju mogućnost dolaska na Pulski filmski festival iz godine u godinu se smanjuje, što u praksi znači da pretežit broj njihovih članova ne može sudjelovati u glasovanju za nagradu Oktavijan jer nisu u prilici pogledati i ocijeniti naslove koji se premijerno prikazuju u Puli.

„Također, kritičarske se nagrade diljem svijeta u pravilu dodjeljuju krajem ili početkom godine jer za temeljne smjernice uzimaju kalendarski okvir i činjenicu da su filmovi unutar tog okvira bili prikazivani u kinima. Sve navedeno su razlozi zbog kojih se Hrvatsko društvo filmskih kritičara odlučilo rekoncipirati svoje nagrade, te se u naše planove više ne uklapa da se nagrada Oktavijan za dugometražni igrani film dodjeljuje u okviru Pulskog filmskog festivala, počevši od ove godine. Hrvatsko društvo filmskih kritičara zahvaljuje se na godinama uspješne suradnje, i želimo vam uspješan i posjećen festival“, piše Saračević.

Već u ponedjeljak, 10 lipnja novim priopćenjem, ovog puta na stranicama Društva hrvatskih filmskih redatelja kojeg potpisuje njegov Upravni odbor, 66. Pula ostala je i bez nagrade „Fabijan Šovagović“

„U dogovoru s obitelji Šovagović, Društvo hrvatskih filmskih redatelja donijelo je odluku da se Nagrada “Fabijan Šovagović” ove godine dodijeli na Filmskom festivalu u Vukovaru umjesto u Puli kao svih dosadašnjih godina. Ovogodišnja dobitnica Nagrade “Fabijan Šovagović” je hrvatska filmska i kazališna glumica Inge Appelt“, piše u priopćenju.

Upravni odbor pojašnjava da DHFR već dugo upozorava na nezadovoljavajući odnos Pulskog filmskog festivala prema hrvatskim filmskim autorima, stvaraocima i profesionalcima. Umjesto da bude mjesto okupljanja hrvatskih filmskih profesionalaca, mjesto razmjene i razgovora o problemima, planovima i razvoju hrvatske kinematografije te njezine stručne valorizacije u europskom i svjetskom kontekstu, po njima je Pulski filmski festival, unatoč izdašnom budžetu, slabo organizirana priredba čije vodstvo ne razumije svoju ulogu u životu hrvatskoga filma.

„Zbog navedenoga je DHFR odlučilo ove godine ne prisustvovati na Pulskom filmskom festivalu. Osim odluke da se Nagrada “Fabijan Šovagović” ne dodijeli na Filmskom festivalu u Puli, Upravni odbor DHFR odlučio je ne sudjelovati ni u radu Festivalskoga vijeća. Zahvaljujemo vodstvu vukovarskog filmskog festivala koje je srdačno predložilo svečanost otvaranja svog festivala kao događaj na kojemu će se uručiti ova nagrada kojom hrvatski filmski redatelji tradicionalno nagrađuju glumicu ili glumca za izuzetan doprinos hrvatskoj kinematografiji. Tom prigodom prikazat će se kratki kolaž film s insertima iz  filmova u kojima je Inge Appelt ostvarila svoje najpoznatije uloge, u režiji Jasne Zastavniković i  proizvedenog u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom“, kažu iz DHFR-a.

Osnivači nagrade „Vedran Šamanović“ koja se dodjeljuje za inovativan pristup u bilo kojoj grani filmske umjetnosti – Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski filmski savez, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Hrvatsko društvo filmskih kritičara – objavili su da povlače tu nagradu s 66. Pule u priopćenju objavljenom u srijedu, 12. lipnja. Oni navode da je odluka o povlačenju nagrade iz Pule donesena zbog nezadovoljstva udruga utemeljiteljica nepostojanim i nejasnim programskim kriterijima umjetničkog ravnateljstva festivala kada je riječ o domaćoj filmskoj produkciji, koji ne pridonose dostojnoj prezentaciji i valorizaciji recentnog hrvatskog filma.

“I dalje vjerujemo da je najstariji filmski festival u zemlji, koji bi trebao objedinjavati i okupljati cijelu filmsku zajednicu, najprikladniji okvir za nagrađivanje vrhunskih filmskih umijeća i odavanje zahvalnosti zaslužnim filmašima, no u ovom trenutku ne procjenjujemo da je Festival u programskom smislu na visini svoje primarne zadaće”, navode oni.

U konačnici, svojim su se službenim priopćenjem javili i ravnateljica i umjetnički ravnatelj 66. Pule.

“Kako se društvo redatelja putem medija izjasnilo da neće nagradu dodijeliti u Puli, bojali smo se da se nagrada uopće ne dodjeli, ali drago nam je da će je Vukovar film festival primiti s obzirom da je to rodni kraj Fabijana Šovagovića, glumca po kojemu nosi ime. Pulski je ipak nacionalni festival i ima svoje prestižne nagrade koje se dodjeljuju u povijesnoj Areni, pred vise tisuća gledatelja kako i priliči hrvatskom filmu i koje imaju svoju posebnu težinu. Uvijek smo rado primali sve goste koji su kod nas željeli u tom ozračuju dodijeliti nagrade i to ćemo činiti i dalje ali razumijemo da svatko želi svoj poseban trenutak, i uostalom, svako je priznanje filmskim djelatnicima važno ma gdje se ono dodjeljivalo“, piše Restović.

Ona dodaje da je festival osmišljen na način da na najsvečaniji način prikaže ostvarenja hrvatske kinematografije i nagradi najbolje. Za nju sve ostalo nisu festivalske nagrade i njihov izostanak ne narušava integritet festivala te dodaje da je to i u skladu sa stalnim nastojanjima Festivalskog vijeća o smanjenja broja nagrada. Restović dodaje i da postoji više od 60 filmskih festivala u Hrvatskoj te da nema potreba da sve bude u Puli, festivalu koji ima svoju koncepciju, izbornika i svoje ocjenjivačke sudove, svidjelo se to nekima ili ne.

„Pula je oduvijek bila nešto posebno i tradicionalno se oko nje diže prašina već desetljećima zbog ovog ili onog, ali poput rimske Arene stoljećima i ona na tom tragu već 66. godina postoji i vrlo je vjerojatno da će i dalje postojati. Sigurna sam da je izmještanje navedenih nagrada dobro jer su se na Puli stapale sa ostalima, ali mi je žao dobitnika jer ne postoji ljepše mjesto na svijetu gdje nagradu možete primiti”, zaključuje Restović.

Novi-stari umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković koji je na početku novog mandata piše da nema ništa protiv oduke DHFR da se Nagrada „Fabijan Šovagović“ više ne dodjeljuje u Puli te da mu je drago da ide baš u Vukovar.

„Pula je toj nagradi bila samo domaćin uručenja, nismo ni na koji način sudjelovali u nominacijama i odlučivanju. Pulski filmski festival ima statutom predviđenu Zlatnu arenu za životno djelo koju jedno vrijeme nismo dodjeljivali jer je bilo više sličnih nagrada strukovnih udruga, kao i nagradu Marijan Rotar Javne ustanove PFF. Bit će mi zadovoljstvo i čast da predložim za idući festival laureata naše vlastite, tradicionalne Zlatne arene za životno djelo koju je prvi dobio Dušan Vukotić 1956. godine, a kasnije i Boris Dvornik, Krešo Golik, Branko Bauer, Vatroslav Mimica i dr.“, piše Vidačković.

Što se tiče nagrade „Vedran Šamanović“, Vidačković navodi da je već ranije predlagao Festivalskom vijeću da se ona ne dodjeljuje u Puli prvenstveno zato što je to godišnja nagrada koja uključuje i kategorije koje su na Pulskom filmskom festivalu nenatjecateljske (kratki igrani, dugi dokumentarni) ili ih uopće nema (eksperimentalni, animirani), a u kategoriji dugometražnog igranog filma kolidira sa Zlatnim arenama.

„Po pitanju nagrade Oktavijan posve razumijem razloge koje je navelo Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a to je da se svim članovima HDFK, uključujući one koji ne dolaze u Pulu, omogući da krajem godine sudjeluju u glasanju za Oktavijana za dugometražni igrani film. Festival će pak provesti anketu među hrvatskim novinarima akreditiranim na Festivalu i zamoliti ih da ocjene sve hrvatske filmove i koprodukcije, te ćemo rezultate ankete tj. prosječne ocjene objaviti na završnoj tiskovnoj konferenciji. Takva anketa provodila se u Puli još na prvom festivalu 1954. godine i starija je od Zlatnih arena uvedenih 1955.“, piše Vidačković.

On zaključno podržava sve tri odluke i želi im puno sreće sa novim domaćinima i dodaje da Pulski festival ide dalje sa svojim vlastitim nagradama starim šest i pol desetljeća – Zlatnim arenama koje će se dodjeljivati pred auditorijem od 5.000 ljudi na najdugovječnijem i najposjećenijem festivalu nacionalnog filma na svijetu.

Priredio B. VINCEK

Leave a Reply


7 − 6 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum