Nataša Bezić pobjednica 16. IstrArta u Bujama

Pučko otvoreno učilište Buje, Grad Buje i Turistička zajednica Grada Buja organizirali su 26. svibnja pod pokroviteljstvom Grada Buja 16. Međunarodni likovni natječaj “IstrArt” kojim se obilježava dan bujskog zaštitnika Sv. Servula. Četrdesetak umjetnika natjecalo se u katergoriji Ex-tempore, tema ovogodišnjeg natječaja bila je “Boje Buja”, izbor tehnike je bio slobodan, a svaki sudionik bio je obavezan slikati na bujskim lokacijama, na otvorenom i vidljivom mjestu, na način da žiri može donijeti sud o kvaliteti izvedbe radova.

Međunarodni stručni žiri u sastavu Lorenzo Grigolon, Majda Božeglav Japelj i Eugen Borkovsky odabrali su i proglasili nabolje radove, predstavnice PUO Buje ravnateljica Rosanna Bubola, Maja Livada i Tanja Šuflaj dobitnicima su na Trgu Slobode podijelile zaslužene nagrade, a prvi i drugi nagrađeni rad zadržali su organizator i sponzori te su postali njihovo vlasništvo. Sponzorsku nagradu u iznosu od 2.000 kuna dobila je prekrasna slika Buja s tragom svjetlosti i igrom boja u harmoničnom odnosu, slikana znalačkom tehnikom autora Vinka Bogataja. Treće mjesto osvojio je triptih koji intrigantnom elegancijom priča priču Buja u različitim trenutcima, od figurativnog do apstraktnog čiji je autor Vedran Šilipetar, koji je nagrađen poklon paketom autohtonih proizvoda i samostalnom izložbom u galeriji Orsola iskoristivu u 2019/2020. godini. Drugo mjesto žiri je obrazložio na slijedeći način: “Upotreba tehnike kolaža nije uobičajena niti često dobro upotrebljavana. Rad u ovom slučaju dobro balansira , razvijajući priču na više nivoa i vrlo uvjeravajuće”. Osvojila ju je riječka slikarica Silvana Konjevoda koja je dobila novčanu nagradu u iznosu od 1.500 kuna koju dodjeljuje Pučko otvoreno učilište Buje te samostalnu izložbu u bujskoj galeriji Orsola u 2019/2020. godini.

Prije proglašenja prvog mjesta, uslijedila je dodjela nagrade umjetnika koji su birali najbolji rad, a zaslužila ju je Lara Muscardin koja je dobila paket autohtonih proizvoda. Prvu nagradu u iznosu od 5.000 kuna koju poklanja TZ Grada Buja stručni žiri dodijelio je bujskoj slikarici Nataši Bezić uz obrazloženje “Znalački potez umjetnika stvara jedinstven rad, moćnog utiska, koji s lakoćom prenosi ekspresivnu energiju ovoga kraja, odnosno grada Buja.” Nataša Bezić također je dobila mogućnost samostalnog izlaganja u Gradskoj galeriji Orsola u ovoj ili idućoj godini. Zamoljena da se s nekoliko riječi obrati mnogobrojnoj publici, Nataša Bezić, koja je inače često ranije bila u žiriju ovoga natječaja, je rekla: “Mi umjetnici ne bi trebali pričati mi govorimo s onim što radimo.”, te se od srca zahvalila na nagradi. Svi nagrađeni okupili su se sa svojim radovima na zajedničko fotografiranje s organizatorima i članovima žirija.

Bogati program proslave dana Sv. Servula osim tradicionalne procesije upotpunila je i smotra domaćih kolača, a mogao se posjetiti i Etnografski muzej te aktualne izložbe: “Digitron_utopia” u gradskoj galeriji Orsola i fotografska izložba “ZeroPixel-Terra” u kuli Sv. Martin.

Na kraju večeri u prekrasnom ambijentu Župne crkve Sv. Servula održan je po prvi puta u Hrvatskoj fantastičan koncert, neoklasične, ambijentalne i elektronske glazbe inspirirane prirodom, mladog, njemačkog kompozitora i pijanista Niklasa Paschburga, s njegovog prvog albuma “Oceanic” izdanog 2018. godine.

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

 

Leave a Reply


4 − 2 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum