Održano performativno predavanje FoAM-a „The overlooked and the unheard“ u Savičenti

Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta, organizirala je 28. lipnja u Gradskoj loži Savičente prvo od ukupno tri performativna predavanja u izvedbi gostujućih inozemnih i lokalnih umjetnika i umjetnica. Tom se prilikom predstavio umjetnički dvojac – Maja Kuzmanović i Nik Gaffney, suosnivači transdicsiplinarnog kolektiva FoAM s performansom naziva „The overlooked and unheard“. Kustosica programa je Branka Benčić koja je uoči početka rekla da Nevidljiva Savičenta govori o svim bojama, okusima i teksturi, vidljivima i nevidljivima koji su svuda oko nas.

„Ono što ćemo danas vidjeti događa se u tri linije – zvuk, slika tj. video i tekst i sasvim je u redu kad jedno odvlači pažnju na drugo i onda pokušavate povezati sve osjete“, dodala je Benčić.

Maja Kuzmanović rekla nam je da ona i Nik kao umjetnički dvojac sve rade zajedno. Osim što surađuju na poslovnom planu, oni su i supružnici. Maja je rodom iz Pule, a Nik je Australac.

„FoAM je mreža umjetnika i znanstvenika, imamo studije u raznim zemljama, tako da smo mi negdje između, povezujemo ljude i projekte. Baza nam je u Bruxellesu, ali živimo nomadskim životom, putujemo i stvaramo svugdje u svijetu“, ispričala nam je Kuzmanović.

Zajedničke umjetničke slike za ovaj projekt Kuzmanović je spojila u video, zvukove su snimali oboje, potom ih je Nik spojio u kompoziciju, tekst su napisali zajedno, on na engleskom pa ga je Maja prevela na hrvatski.

„Inspiracija za tekst je bila Savičenta i razgovor s ljudima iz Savičente o njihovim problemima i svakodnevici, općenito o Istri“, rekla nam je Kuzmanović dodavši da je ono prvo što ljudi kažu da nemaju vremena, da su zaposleni, da su razapeti na sve strane i da im treba neki mir. „Pogotovo kad tek ljeto počinje znamo da će sve biti još teže, da će biti još toplije i htjeli smo ljudima ponuditi pola sata tog tako željenog mira. S nekim pitanjima koja će si postaviti i možda ponoviti za mjesec dana, deset godina“, veli Kuzmanović.

U tome su zasigurno i uspjeli – u pola sata koliko je trajao program u publici se nije čula ni muha. Tek je u nekoliko navrata opuštajuću glazbu i inspirativan tekst remetio lavež pasa ili dječji plač u daljini.

Kuzmanović je iščitavala tekst na hrvatskom i engleskom aludirajući na onaj trenutak u danu kada treba zastati i uživati u trenutku. Dotakla se i aktualnog problema života u turističkoj Istri, kada turisti žiteljima remete svakodnevni mir. Video je obilovao prekrasnim prizorima živopisne prirode Istre.

Cijeli je program začinjen istarskim proizvodima, mahom od lavande – rakijom od lavande, sokom od lavande i ostalim delicijama OPG-a Pekici, poput štrudli, domaćih keksa i vina. Miris lavande širio se ložom i svakako doprinio ugođaju. Zadovoljna publika autore je nagradila dugim pljeskom i kasnije uživala u opuštenom druženju u loži dok su se u pozadini i dalje „vrtio“ video.

U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost provest će tri performativna predavanja (lecture performance), jednu privremenu i jednu stalnu umjetničku intervenciju u javnom prostoru Općine Svetvinčenat, te će organizirati nekoliko svjetlosnih intervencija u urbani okoliš s lokalnim umjetnicima.

Projekt Nevidljiva Savičenta, sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, provodi Općina Svetvinčenat u partnerstvu s udrugama civilnog društva: Šikuti Machine, Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, Mediteranski plesni centar (ZPA) i Povijesna udruga Kaštel. Ovaj sinergijski projekt lokalne samouprave i organizacija civilnog društva cilja ostvariti društvenu promjenu razvojem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi usmjerenog prema održivom kulturnom razvoju Općine Svetvinčenat. Pozivajući se na koncept “prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” partneri osmišljavaju i provode umjetničke programe koji oplemenjuju i obogaćuju postojeće kulturne sadržaje.

Tekst Paola ALBERTINI

Fotografije Andi BANČIĆ

Leave a Reply


+ 1 = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum