Trio Ludens na 58. Koncertima u Eufrazijani u Poreču

Trio Ludens, sastav klavira, roga i mezzosoprana nastupa na ovogodišnjim 58. Koncertima u Eufrazijani u petak, 19. srpnja s početkom u 21 sat.

„Prošlotjedni program 58. Koncerata u Eufrazijani mnogobrojnu je publiku uveo u bogato ljeto klasične glazbe. Nakon koncerta otvorenja uglednih Zagrebačkih solista u utorak, protekli petak porečka je publika uživala u četveroručnoj klavirskoj izvedbi sestara Terezije Cukrov i Martine Cukrov Jarrett, ujedinjenih u Cukrov piano duo. Ponovno u petak, 19. srpnja nastavlja se s pomno probranim koncertima priznatih izvođača klasične glazbe u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč – u Eufrazijani nastupa Trio Ludens i otvara raspjevan repertoar ovogodišnjih Koncerata“, navode organizatori.

Trio Ludens u sastavu je pijanistice Tamare Jurkić Sviben, hornista Hrvoja Pintarića i mezzosopranistice Sofije Cingule. Pojedinačne glazbene karijere troje izvođača prelaze okvire čistog koncertiranja i potiču bavljenje domaćim skladateljskim krugom. Jurkić Sviben djeluje kao solistica i komorna glazbenica te je usmjerena na istraživanje i prezentiranje hrvatske glazbene baštine. Interdisciplinarnost u umjetnosti i znanosti usredotočuje na istraživanje utjecaja glazbe na pouku početnog čitanja i pisanja. Usto je osnivačica i predsjednica Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine „Tamar“. Aktivna karijera Sofije Cingule uključuje koncertne i operne nastupe, svjetske turneje u različitim sastavima, nagrade za izvrsnost i najbolje interpretacije te zapažen angažman u vokalnoj pedagogiji. Cingula je promotorica rada hrvatskih skladateljica i skladatelja u inozemstvu – bavi se autorima varaždinskog i istarskog skladateljskog kruga, posebice ženskog. Hrvoje Pintarić u svojoj je glazbenoj karijeri bio članom Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, prvim hornistom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a od 2004. djeluje u Zagrebu kao stalni član orkestra opere HNK. Od 2011. godine surađuje s Jurkić Sviben i u tome duu potiče stvaranje novih skladbi za rog ‒ kako hrvatskih tako i inozemnih skladatelja.

„Hrvatska glazbena baština važna je, ako ne i središnja sastavnica rada članova Trija Ludens – kroz izvedbe, proučavanje, istraživanje, pouku i druge vrste angažmana. Stoga je pravo repertoarno osvježenje koje trio priprema za Poreč ovoga petka. Naime, u sadržajan su program djela desetka različitih skladatelja u znatnoj mjeri uključena djela upravo domaćih, posebice suvremenih skladatelja. U zanimljivom spoju klavira, roga i mezzosoprana upoznavanje s aktualnim hrvatskih skladateljskim krugom pod zlatnim svodom Eufrazijane obećava još jedan koncert za pamćenje. Treba napomenuti kako se na Koncerte u Eufrazijani nadovezuje i sezona klasične glazbe u Taru, u crkvi sv. Martina, gdje će Trio Ludens izvoditi isti koncert dan prije, u četvrtak, 18. srpnja s početkom u 21 sat“, dodaju organizatori.

Svi koncerti počinju u 21 sat i dostupni su uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta, od 20 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na rezervacije@poup.hr. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 4 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum