FreeZURA: predavanje Andree Matoševića „Hrvatski ratni strip“

Predavanje Andree Matoševića na temu „Hrvatskog ratnog stripa“, a u sklopu programa FreeZURA bit će održano u utorak, 27. kolovoza u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

„Ratište, imidž ratnika – junaka i neprijatelja, ali i svojevrsna idealizacija povijesti Hrvata, gdje su oni mahom prikazani kao mudriji, dovitljiviji i učeniji od naroda s kojima su dolazili u kontakt, bit će dominantne teme kojima se bavio dio autora hrvatskog stripa ranih 1990ih. Na te se dijelove priče nadovezuju elementi popularne kulture, politike i povijesnog revizionizma, pa je i te stripove moguće analizirati kao propagandne uratke za “mlađe”, a u kojima se može otkriti “refleksija” kolektivnog imaginarija devedesetih godina u Hrvatskoj“, piše u opisu predavanja.

Andrea Matošević na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, pri Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije predaje predmete u području etnologije i antropologije. Suosnivač je i istraživač u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja u Puli. Objavio je četiri autorske knjige i više znanstvenih radova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum