Koncert Dina Popovića Popke u Dnevnom boravku Rojca

Drugi samostalni nastup mladog pulskog kantautora, kolege sa scene i kolege sa Radio Rojca, dugogodišnjeg prijatelja Dina Popovića Popke, održan je 27. srpnja 2019. Zbog najavljenog nevremena koncert se umjesto u unutarnjem dvorištu Rojca održao par metara dalje, u prostoru Dnevnog boravka. Popkina „solo varijanta“ predstavljala mi je dosta veliku enigmu, što se inače i događa kada propustim prvi koncert nekog benda ili kantautora. Naime, kako sam Dino kaže, njegov vlastiti autorski materijal nastajao je u rasponu od par godina kao produkt želje za istraživanjem neistraženoga, izuzimanja pravila i žanrovskih okvira – uz dozu njegovog osebujnog glazbenog parafa. Pred ljeto 2018., Dino izlazi iz studija sa svojom prvom pjesmom „Ja želim… (Slobodu!)“ koja ujedno predstavlja i prvi singl na nadolazećem EP-u „Nekako, svakako, naopako“.

Njegov glazbeni početak označavaju Hombe, pop rock sastav u kojem zauzima ulogu glavnog vokala, skladatelja i tekstopisca. Tokom svog relativno kratkog postojanja snimili su nekoliko demo snimaka („Podsjeti me“, „Predstava“, „Čovjek bez imena“), a prva iskustva žive svirke doživjeli su na koncertnim mjestima kao što su Rock Club Uljanik, tvrđava Casoni Vecchi, Monteparadiso i lokalnim gitarijadama. Nedugo nakon raspada Hombi, Dino se odlučuje za novi glazbeni uzlet te se 2013. godine priključuje pulskoj rap skupini Via Luče, kao „vokal za refrene“, tekstopisac i skladatelj. Singlovima kao što su „Dobrodošli u Pulu“, „Ne da mi se“ i „Ča si yiaa“ privukli su zavidnu pažnju kod lokalne publike, a svi su ti singlovi na kraju završili kao dio albuma „U zemlji čudesa“ koji je svijetlo dana ugledao 2014. godine. Album pamti suradnje s vrsnim glazbenicima poput Zorana Todorovića Todora, Franka Krajcara, Larre Stanisse, Deana Bakića, Nechaka, Scrille, Loca, Alje Rookija, te raznih producenata, poput Shekya, DJ Kool – S-a itd.

Kada Via Luče prestaje s radom, Popka se upušta u nove glazbene vode, odlučuje raditi na vlastitom materijalu, a kao pripomoć na live svirkama poziva svoje bivše suradnike i prijatelje. Tako smo u subotu mogli čuti i pokoju obradu od Via Luče, u kojima se Dinu pridružio Hrvoje Levak, jedan od začetnika benda. Među ostalim gostima bili su i Adrian Onorato (Hombe), Vedran Grubić (NLV, Hombe) te pulski znanstvenik Valter Milovan – Maer čiji je album „Hereza“ koji je nastao u suradnji s Liviom Morosinom, 2019. nominiran za Porina.

Ono što Popka vješto izvlači iz rukava je iznimna sposobnost glazbenog domaćina. Tehnička izvedba i bilo kakvi uvjeti koncertnog prostora u takvim slučajevima padaju u drugi plan, samim time se žarišna točka koncerta prebacuje na česte i opuštene razgovore s publikom između pjesama. Vide se, i jasni su, njegovi kilometri u petama što se tiče glazbeno-scenskog stvaralaštva, no unatoč tome, njegova solo karijera ne pokazuje naznake repeticije, već naznake svježine i noviteta. U Puli generalno fali aktivnih kantautora koji za cilj imaju ogoliti svoje osjećaje i misli kroz glazbu, a Dino predstavlja upravo to – glazbenika u punom naponu snage, s izrazitim afinitetom prema istraživanju i kročenjem novim glazbenim stazama. Svirka koja je otprilike trajala 45 minuta, sadržavala je sav Popkin glazbeni put – od novih, vlastitih pjesama, preko obrada numera Via Luče, do prvih pjesama iz kojih su nastale Hombe. Sve u svemu, čeka ga izrazito svjetla glazbena budućnost koja također obiluje svježinom i izrazito bitnim muzičkim koracima. Mjesec kolovoz i njegovi četvrtci rezervirani su za Popkine koncerte u Cyber Caffeu, koji će se održati u sklopu mini-turneje pod nazivom „5 Cybera“.

Tekst Ivan SLIJEPČEVIĆ

Leave a Reply


3 − = 2

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum