Projekt EKO LAB za novu generaciju mladih koji brinu o zaštiti okoliša

Udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja u srpnju ove godine započela je s provedbom projekta EKO LAB u partnerstvu s tri pulske srednje škole – Gimnazijom, Tehničkom školom i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna te Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika (HUiU). Kako bi obilježili početak aktivnosti u četvrtak 24. listopada u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc održan je kick off događaj i konferencija za medije na kojima su predstavljeni projekt i aktivnosti koje se provode do rujna 2020. godine.

“EKO LAB, koji će svoj prostor dobiti u Gimnaziji Pula, želi postati mjesto razmjene znanja, iskustava, eksperimentiranja u svrhu razvijanja kritičkog mišljenja, kreativnosti i inovativnosti učenika i učenica srednjih škola. Zaštita okoliša, odnosno zaštita našeg planeta, treba postati prioritetom na svim razinama. Kako bi stvorili uvjete za zajedničko stvaranje održivije i odgovornije budućnosti, o toj budućnosti ne možemo i ne smijemo promišljati bez vas mladih”, poručile su učenicama i učenicima Sabina Damiani i Sunčica Damjanović iz Zone.

Nakon poučnog i dinamičnog kviza o problemu plastičnog otpada, na kojemu su mladi pokazali zavidnu razinu znanja, predstavljene su aktivnosti, primjeri dobre prakse koji su poslužili kao inspiracija te očekivani rezultati.

Aktivnosti će se provoditi  do rujna 2020. godine, a problem plastičnog otpada prva je tema koja će se promišljati u sklopu EKO LAB-a. Plastični otpad postaje sve veći problem, kako za prirodu, tako za gospodarstvo i za ljudsko zdravlje. Direktiva EU koja stupa na snagu od 2021. godine, a kojom će se zabraniti pojedini jednokratni proizvodi od plastike, važna je inicijativa, no riješit će samo dio problema. O rješavanju problema plastičnog otpada moramo nastaviti razmišljati vrlo aktivno i sustavno.

Mladi će uz vodstvo svojih profesora i mentora te gostujućih stručnjaka, inovatora, umjetnika, dizajnera koji svojim radom doprinose stvaranju bolje budućnosti, promišljati o plastičnom otpadu kao resursu. S mašinama za recikliranje plastike proizvest će filament za 3D printere te stvoriti svoje proizvode od lokalno prikupljenog otpada.

“Upoznat ćemo se s problemom, detektirati koje se mogućnosti za inoviranje skrivaju, raditi timski i interdisciplinarno, osmišljavat ćemo nove proizvode, stvarati i testirati prototipove te cijeli process predstaviti u sklopu EKO WEEK-a, u rujnu 2020. godine. Ovo je jedan veliki eksperiment za sve, puno ćemo griješiti, ali puno i naučiti”, rekla je Petra Počanić.

Za kraj je prikazan i film “Odmori se od plastike” kojeg je realizirala inicijativa “Za Zlarin bez plastike”, kao primjer snage male grupe jako motiviranih ljudi kojima je stalo da svijet učinimo boljim, ljepšim i zelenijim. Veliki pljesak i povici postavili su kamen temeljac za pulski EKO LAB i neke nove generacije mladih koji brinu o budućnosti planeta bolje od svojih prethodnika.

Projekt EKO LAB sufinancira Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Vizualni identitet projekta potpisuje nagrađivani kreativni Studio Sonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 6 = 1

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum