9. Porečdox – međunarodni festival dokumentarnog filma

Porečdox – međunarodni festival dokumentarnog filma ove se godine održava od ponedjeljka, 4. studenog do subote,  9. studenog. Porečdox je festival u okviru kojega se prikazuju dokumentarni filmovi iz regije i svijeta te se, u okviru festivala, organiziraju radionice montaže filma, koncerti, izložbe fotografija, gostovanja autora i redatelja… Cilj je festivala promocija autorske, edukativne dokumentarne forme s tematskim rasponom od društveno-ekonomske i političke do znanstvene i ekološke problematike s naglaskom na domaće i regionalne nagrađivane autore i filmove. Porečdox uvijek je dobra prilika da se upoznaju drugi životi i svjetovi, drugačiji načini razmišljanja te da se, uz zabavu i druženje, osvijesti i razumije svijet u kojem živimo.

Program:

PONEDJELJAK
4.11.2019.

19.00   otvorenje festivala, moderator Đelo Hadžiselimović / foaje kina

20.00   film  MARADONA / DIEGO MARADONA

22.00   koncert SVEMIRKO

UTORAK
5.11.2019.

17.00   PROJEKCIJA RADOVA radionice stop-animacije za djecu viših razreda osnovnih škola Mala crvena točkica,  održana 4. i 5. studenog 2019.

18.00   off program  film  TI
godina: 2019

18.30   otvorenje izložbe fotografija Luke Pešuna RADITE TO U SVOJA ČETIRI ZIDA / Mala galerija POUP-a
(izožba ostaje otvorena do 12.11.2019. radno vrijeme galerije 16.00-21.00)

Izložba je nastala na razmeđi inscenacije i dokumentacije, kao odgovor na homofobnu krilaticu “radite to u svoja četiri zida”, po kojoj i sama serija nosi ime. Fotografije prikazuju svakodnevicu LGBTIQ+ osoba lišenu heteronormativne pretpostavke o tome kako LGBTIQ+ životi izgledaju te propituje samo značenje krilatice i njezine implikacije na identitete LGBTIQ+ osoba.

Iz predgovora:

“…Prikazi svakodnevice i bliskosti koje nalazimo u kadrovima fotografija usporedive su s nebrojnim fotografijama heteroseksualnih parova na koje nailazimo posvuda, propitujući time i prohibitivnu konotaciju frazema radite to u svoja četiri zida čije korištenje u govoru implicira da je čije ponašanje nepoćudno za oči javnosti. Tako se prostor kvazi zazornog i nekonvencionalnog u ovom radu raskrinkava kao cenzurni prostor heteronormativne javnosti s kojim se jednoj manjinskoj skupini zatire autentičnost i legitimnost njihovih identiteta stavljajući ih u izolirani prostor, dokidajući pravo na potpuno sebstvo u javnom prostoru. Umjetnički rad iskaz je tomu da su svi prostori, neovisno o njihovoj namjeni, ti koji trebaju omogućiti autentično iskazivanje seksualnih i rodnih identiteta svih osoba, i da je ujedno i javni prostor taj u koji LGBTIQ+ osobe trebaju zaći i izboriti za sebe jer i on neminovno pripada njima.” (Leopold Rupnik)

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a slijede diplomske izložbe Dee Botice u listopadu i Denisa Butorca u studenom.

Luka Pešun rođen 25.10.1990. godine. Nakon studija modnog dizajna na TTF-u upisuje smjer Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, 2015. godine, završava 2019. Dobitnik Rektorove nagrade za veliki znanstveni i umjetnički grupni rad na predstavi Agrippina, 2016.

Sudjelovao na grupnoj izložbi studenata Akademije dramske umjetnosti, Nova Imena 2016. i 2017. godine, U Procesu, 2018. godine, 2016. izlagao seriju naziva Dlaka na izložbi ISPIT u Galeriji SC. Diplomski rad naziva „Radite to u svoja četiri zida“ izlaže 2019.

20.00   film   MCQUEEN

22.00   film   NAPUŠTAJUĆI NEVERLAND  1. dio – late night projekcija

SRIJEDA
6.11.2019.

18.00   off program  film  NEMA PREDAJE

18.30   film   POLARNI SAN

19.30   film   SPLAV

22.00   film   NAPUŠTAJUĆI NEVERLAND  2. dio – late night projekcija

ČETVRTAK
7.11.2019.

17.00 film    NEBESKA TEMA  

18.30 film    PAVAROTTI

20.30 film    BURE BARETA  

21.30  afterDox party  GORAN VUGRINEC (Hr)  / stand up comedy / cafe-bar Corner

PETAK
8.11.2019.

17.50   off program  film  SINE MOJ

18.30   film  TAK KAK JE

19.00   “KUDA IDU NAŠA DJECA?” – Tribina o pravima djece koji organizira Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo / foaje kazališta

Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo se svakodnevno javljaju roditelji iz čitave Hrvatske, većinom su to očevi, ali javljaju se i majke, bake, djedovi, svi oni koji su pogođeni nemogućnošću viđanja vlastitog djeteta ili unuka.

Cilj udruge promicanje je ravnopravnog roditeljstva, zaštita prava djeteta na cjelovitu obitelj, bez obzira na to žive li roditelji zajedno ili ne. Udruga se trudi  da društvo razumije i učinkovito rješava probleme koji ometaju ili sprječavaju ravnopravno roditeljstvo, da djeca uživaju u svome pravu na oba roditelja osiguranom Europskom konvencijom za ljudska prava, te da državne institucije počnu raditi za djecu a ne protiv njih.

Gosti: prof.dr.sc. Jasminka Zloković, Arsen Oremović, Oliver Čanić. predsjednik HURR-a, Bojan Klapčić, psiholog, Hrvoje Jukić, odvjetnik, Dario Pulin, Zvonko Grgec

20.00   film    MORE SJENA

22.00  afterDox party  STEPHANI PREKALI (Hr)  / DJ set  / cafe-bar Corner

SUBOTA
9.11.2019.

17.00   off program  film  DOKUMENTARNI FILM O DRUŠTVU INVALIDA POREČ

18.00   off program  film  PLUF

18.30   off program  film  PROGRAM TVOG KOMPJUTERA

19.00   film    PUTINOVI SVJEDOCI

20.40   film    RBG – ovogodišnji kandidat za Nagradu Oscar

22.00  afterDox party  UNDERTAKERS (Hr)  / live act  / cafe-bar Corner

Izvor

Leave a Reply


4 + = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum