U Gradskoj knjižnici Umag predstavljen LEGAT NIKIJA FACHINA

U Gradskoj knjižnici Umag predstavljena je 29. listopada zbirka od više od 2.000 knjiga i drugih publikacija koju je knjižnici donirala obitelj Fachin, a koje je tijekom niza godina prikupio Umažanin Niki Fachin. Sadržaj ove kolekcije usmjeren je na razne teme vezane uz Umag i susjedna mjesta, pa sve do Rijeke na istoku i Venecije na zapadu.

Niki Fachin (1977. – 2012.) bio je istraživač istarske kulturne i prirodne baštine, arheolog, kolekcionar, nakladnik i publicist. Od rane mladosti obilazi umaško i šire istarsko područje, sakuplja etnografsku, arheološku i arhivsku građu čak i po smetlištima i buvljacima. Već od svoje sedamnaeste godine uključuje se u povijesna istraživanja i surađuje s različitim stručnim udrugama i institucijama – od Trsta preko Umaga do Pule. Gradsko vijeće Grada Umaga prepoznalo je Fachinovu strast u istraživanju zavičajne povijesti, pa mu je 2000. godine dodijelilo godišnju nagradu za „poseban doprinos u promoviranju grada Umaga“.

U dogovoru s Nikijevom suprugom Rosemary Radešić Fachin, 2018. godine donesena je odluka da u fond Gradske knjižnice Umag prijeđe cjelokupna njegova kolekcija, pod nazivom Legat Nikija Fachina, koja je bila i ostala najdragocjenija privatna zbirka u umaškoj knjižnici. Njena starost i raznolikost je fascinantna i ima oko 2.000 svezaka, od toga 1.416 knjižnih naslova (odnosno oko 1.450 svezaka), dok broj svezaka periodike iznosi oko 500, uglavnom na talijanskom jeziku (više od 80 %), dok je ostatak zbirke na hrvatskom, a zastupljena je i građa na njemačkom i slovenskom jeziku, ali i na engleskom, francuskom, ruskom, kao i na mađarskom i poljskom jeziku. Posebnost ove zbirke je starost njezinih izdanja, jer sadrži njih oko 40 iz 19. stoljeća, i 120 iz prve polovine 20. stoljeća, a Ušumović je istakao da nekoliko naslova potječe iz porečke tiskare Coana koju je 1876. godine pokrenuo Gaetano Coana.

U originalnim izdanjima zastupljeni su autori od velike važnosti za izučavanje istarske povijesti, koje dosada uopće nije bilo u fondu GK Umag: Carlo Baxa, Bernardo Benussi, Giuseppe Caprin, Silvio Facchini, Nerina Feresini, Carlo Hugues, Pietro Kandler, Luigi Morteani, Luigi Papo, Luigi Parentin, Giovanni Quarantotto, Pietro Stancovich, Roberto Starec, Giovanni Vesnaver i drugi. U Legatu Nikija Fachina zastupljeni su povjesničari, intelektualci i književnici s područja Umaga, odnosno djela o povijesti Umaga, koji su od neprocjenjive važnosti za njegovu povijest kao što su: Giorgio Abrami, Ivo Balentović, Andrea Benedetti, Mario Cocchietto, Serenella Draghicchio Tominich, Luciana Favretto, Ernesto Fumis, Rina Inchingolo Grassi, Sergije Jelenić, Marino Manin, Giuseppe Martinello, Fedor Putinja, Giuseppe Rota, Gianfranco Sodomaco, Mladen Vukčević. Posebnu vrijednost ima njegova zbirka od preko 500 razglednica starijih od 1940. godine. Jedan dio te kolekcije predstavio je 1998. godine u reprezentativnom vlastitom izdanju: Pozdrav iz Umaga – Saluti da Umago. Riječ je o monografiji starih razglednica koja obuhvaća 229 razglednica, s opširnim tekstom o svakodnevnom životu ovoga podneblja u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na povijesti turizma.

Prezentaciju ove dragocjene ostavštine koja odražava privrženost prema svom zavičaju prisutnima je  u nazočnosti najbližih članova obitelji Nikija Fachina predstavio ravnatelj knjižnice Neven Ušumović. “Za knjižnicu u Umagu ova donacija je vrlo bitna, budući da su arhive ovoga grada gorjele svaka dva stoljeća”, naglašava ravnatelj.

Pojedine knjige iz originalne zbirke pokazane su posjetiteljima od strane ravnatelja koji je pri tome koristio posebne rukavice da ih ne oštetiti prilikom listanja.

Zavičajna tematika ideja je vodilja cijele zbirke Nikija Fachina, a zahvaljujući Legatu Nikija Fachina svatko tko je zainteresiran za kulturu knjige u Umagu i Istri može dobiti bogat uvid u složenu povijest i društveni život ovih prostora.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


− 1 = 4

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum