Razumijevanje ženskih likova

TV: VRTULJAK ŽIVOTA, redatelj Woody Allen


Večeras se na HTV-u prikazuje “Vrtuljak života”, jedan od novijih filmova Woodyja Allena, čija se radnja odvija tijekom 1950-ih u zabavnom parku na njujorškom Coney Islandu, što je nastavak njegove potrage za nekim opuštenijim vremenima u kojima su kazalište, radio i film imali puno veći značaj nego danas.

Kate Winslet glumi ženu na pragu srednjih godina, koja radi kao konobarica i tovari u promašenom braku sa željama o velikoj glumačkoj karijeri iza sebe, a zadnji proplamsaj nade budi joj afera s elokventnim spasiteljem na plaži koji gaji umjetničke ambicije (Justin Timberlake). No, planove o konačnoj sreći kvari joj dolazak muževe kćeri iz prvog braka (Juno Temple), koja se skriva od mafijaša i također baca oko na istog spasitelja.
Allen i u ovom filmu uspješno demonstrira zavidno poznavanje ženske psihologije, koja može poprimiti i drastične dimenzije u slučaju povrijeđene sujete, a velik doprinos konačnom dojmu dale su i vrsne glumačke izvedbe Kate Winslet i Juno Temple. „Vrtuljak života“ je po ženskoj problematici vrlo sličan njegovom nešto starijem filmu „Blue Jasmine“, u kojemu izvrsna Cate Blanchett također glumi ženu srednjih godina razapetu između velikih ambicija i životne realnosti, a u oba slučaja Allen ne osuđuje svoje junakinje nego ih nastoji razumjeti.
Naposljetku, i sam hrvatski prijevod naslova „Vrtuljak života“ (originalni naslov „Wonder Wheel“ prvenstveno se odnosi na vrtuljak u zabavnom parku) sjajno korespondira s temeljnom idejom filma da se ljudski životi vrte unutar zatvorenih putanja i da nitko ne može drastično skrenuti izvan tih krugova koje mu je namijenila sudbina. Valja istaknuti i činjenicu da je to jedan od najljepše snimljenih Allenovih novijih filmova, u čemu je ključnu ulogu imao znameniti talijanski veteran filmske fotografije Vittorio Storaro.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 + = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum