Najraznovrsniji autor hrvatske kinematografije

Protekle subote (15. veljače) preminuo je veteran hrvatske kinematografije Vatroslav Mimica, rođen daleke 1923. u Omišu.

Mimica je studirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, tijekom rata završio je u partizanima, a nakon oslobođenja bavio se filmskom i književnom kritikom. U filmskim vodama završio je nakon što je postavljen za direktora Jadran filma 1950. godine, a s vremenom se razvio u jednog od najbitnijih redatelja hrvatske kinematografije pa i šire. Mimica je bio doista rijedak primjer redatelja iznimno uspješnog ne samo u različitim žanrovima, nego i u filmskim rodovima.

Redateljsku karijeru započeo je početkom 1950-ih melodramom „U oluji” i komedijom „Jubilej gospodina Ikla”, a zatim nastavlja svoje umjetničko djelovanje u domeni animiranog filma. Kao jedan od prvaka zagrebačke škole crtanog filma realizirao je nekoliko vrlo cijenjenih i međunarodno zapaženih ostvarenja (Happy End, Samac, Inspektor se vratio kući, Mala kronika) u kojima obrađuje društveno relevantne teme uz reducirani vizualni stil, obilježen plošnim likovima i promjenom perspektive.

Tijekom 1960-ih realizira nekoliko filmova koji spadaju u sam vrh njegovog igranofilmskog opusa, ali i vrhunac ondašnjeg jugoslavenskog modernističkog filma. U „Prometeju s otoka Viševice” bavi se nastojanjima revolucionara da elektrificira rodni otok, dok je u filmu „Ponedjeljak ili utorak” fokus na jednom danu u životu glavnog lika, a najuspjeliji „Kaja, ubit ću te !” portretira patologiju zla, odnosno fašističku neman koja razdire pitoreskno mediteransko mjesto. Mimica u sva tri filma odstupa od klasične naracije, pripovijedanje je nekronološko i blisko struji svijesti, a impresivnim vizualnim stilom naglašava iracionalnost prikazanih svjetova i stvara snažan dojam kod gledatelja.

Nakon toga opet skreće prema klasičnijem filmskom stilu i režira „Događaj”, jedan od svojih najboljih filmova, koji je snimljen prema noveli A. P. Čehova. U toj ruralnoj drami s trilerskim ugođajem Mimica iznimno uspješno razvija priču naturalističkog ugođaja uz trio vrhunskih glumaca (Pavle Vuisić, Fabijan Šovagović, Boris Dvornik). Zadnji iskorak napravio je u području kostimiranog povijesnog filma, potkraj svoje aktivne redateljske karijere, u koji spadaju „Seljačka buna 1573.” i „Banović Strahinja”.

Riječ je o filmovima koji vrlo ozbiljno rekonstruiraju određena povijesna razdoblja, a pritom su u narativno-stilskom kontekstu sušta suprotnost ranije spomenutim modernističkim vrhuncima iz 1960-ih, čak su ostvarili i veliku gledanost kod šire publike. Zanimljivo da je sve ove dosege Vatroslav Mimica ostvario u samo tri desetljeća aktivnog umjetničkog djelovanja. Tijekom zadnjih četrdesetak godina života više se nije bavio filmskom režijom.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 + = 8

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum