RESTART poklanja 20 besplatnih dokumentaraca

„Pandemija virusa Covid-19 zasigurno će ostaviti dubokog traga na svijet u kojem živimo, toliko da vjerojatno nikad više neće biti isti. Dok čekamo da nastupi budućnost i vrijeme zaraze postane prošlost, s akcijom podrške lakšeg izdržavanja mjera opreza i izolacije, zagrebački RESTART solidarno se pridružuje nastojanjima za održavanjem javnog zdravlja i otvara bogatu online doku-riznicu Restart labela s 20 potpuno besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu“, javljaju iz Restarta.

 

Na web adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima bit će dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, također po ‘kriznim cijenama’, a sve u svrhu podizanja kvalitete (kulturnog) života filmofila u vremenima karantene, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uvjetima.

Među naslovima dostupnima za gledanje na volimdokumentarce.net je i film koji je definitivno obilježio godinu, „Medena zemlja“, dokumentarac o pčelarici Hatidži iz makedonskih planina koji je osvojio svijet i bio nominiran u čak dvije kategorije ovogodišnjih nagrada Oscar, što je svakako jedan od najvećih uspjeha nekog (dokumentarnog) filma s ovih prostora ikada.

Upravo zahvaljujući distribuciji RESTART-a, ovaj fascinantan uvid u suvremeni odnos čovjeka prema prirodi i krhku ravnotežu našeg ekosustava, dosada je u kinima diljem Hrvatske vidjelo više od pet tisuća ljudi, a s današnjim danom dostupan je i online uz minimalnu naknadu.

Među kreativnim i angažiranim dokumentarcima iz Restartove online videoteke filmovi koji na različite načine svjedoče o važnim temama našeg doba, bilo da bilježe ili dekonstruiraju svakodnevicu, ili razmatraju i upozoravaju na određene fenomene. Među njima se ističu i nagrađivani filmovi domaćih dokumentarista, „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića te „Na vodi“ Gorana Devića, dok je najnoviji film poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog „Putinovi svjedoci“ sa svojim nikada dosad viđenim materijalima dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza dolaska Vladimira Putina na vlast. Ovim filmom Manski pokušava objasniti razloge Putinovog naglog uspona i njegova dva desetljeća dugog ostanka na vlasti, ali i iskazuje osobno žaljenje što je i sam sudjelovao u kreiranju njegova političkog imidža. „Bergman: Jedna godina, jedan život“ redateljice Jane Magnusson film je o životu „najvećeg Šveđanina svih vremena“, nevjerojatno produktivnom redatelju Ingmaru Bergmanu, nastalom povodom 100. godišnjice njegova rođenja.

Među potpuno besplatnim naslovima je „Selfie“, talijanskog redatelja Agostina Ferrentea koji nakon ubojstva 16-godišnjaka od strane karabinjera u napuljskoj četvrti Traiano dvojici najboljih prijatelja Pietru i Alessandru daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao „selfie“ film, što oni i neumorno čine. U filmu „Slava kurvi“, redatelj Michael Glawogger donosi priču o prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku i to bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja.

U biografskom doxu „Grace Jones: Bloodlight and Bami“ redateljica Sophie Fiennes donosi novi pogled na „kraljicu diska“ kakvu još nismo vidjeli, dok „Čovjek delfin“ Lefterisa Charitosa otkriva priču i nasljeđe Jacquesa Mayola, legendarnog ronioca na dah čiji je život bio inspiracija Lucu Bessonu za film „Veliko plavetnilo“. Potpuno su besplatna i dva domaća filma, „Blokada“ Igora Bezinovića te dokumentarni hit „Gangster te voli“ Nebojše Slijepčevića.

Popis filmova za besplatno gledanje uz kod DOKU-IZOLACIJA:

 1. Ne ostavljaj me
 2. Svakodnevna pobuna
 3. Usputna stanica
 4. Slava kurvi
 5. Slika koja nedostaje
 6. Ovo mijenja sve
 7. Na more
 8. Beskonačni nogomet
 9. Braća
 10. Zadnji u Alepu
 11. Bez naslova
 12. Narko kultura
 13. Čovjek delfin
 14. Grace Jones: Bloodlight and Bami
 15. Gangster te voli
 16. Selfie
 17. Blokada
 18. Umjetnik na odmoru
 19. Neovisna lista oportunista
 20. Ana trg

Upute za gledanje: Kada odaberete film odaberite opciju RENT nakon čega upisujete kod DOKU-IZOLACIJA, s kojim ostvarujete popust ili besplatno gledanje.

Leave a Reply


+ 3 = 4

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum