Pokrenuta platforma Creatives Unite – za kulturni i kreativni sektor pogođen epidemijom virusa COVID-19

Pokrenuta je internetska platforma Creatives Unite namijenjena kulturnom i kreativnom sektoru pogođenom epidemijom virusa COVID-19. Osnovni joj je cilj prikupljanje i dijeljenje informacija vezanih uz krizu na jednom mjestu te stvaranje zajedničkih inovativnih rješenja.

Trenutno smo suočeni s ozbiljnom zdravstvenom krizom čije se posljedice odražavaju na mnoge gospodarske grane diljem svijeta, posebice na kulturni i kreativni sektor. Unatoč trenutnim prilagodbama na nov način života kreativci su ostali kreativni te su iz trenutne situacije proizišle mnoge optimistične inicijative. Širenje informacija u kombinaciji s tehnoloških mogućnostima rezultiralo je pozitivnim učinkom na jedno cjelovitije djelovanje.

S obzirom na situaciju u cijelom svijetu pojavila se hitna potreba da se prikupe sve informacije o reakciji kulturnog i kreativnog sektora na krizu prouzročenu virusom COVID-19 te da ih se strukturira i učini dostupnima svima.

Nakon videokonferencije ministara kulture zemalja Europske unije, održane 8. travnja 2020. vezano uz pandemiju virusa COVID-19, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel predložila je pokretanje internetskog referentnog mjesta namijenjenog kulturnom sektoru sa svrhom razmjene informacija i dobrih praksa. Upravo kao rezultat tog prijedloga osmišljena je i pokrenuta platforma Creatives Unite.

„Koronavirus ima poražavajući ekonomski utjecaj na kulturni i kreativni sektor. Ova internetska platforma pružit će mjesto kulturnim i kreativnim sektorima za razmjenu ideja i inicijativa te za stvaranje inovativnih rješenja zahvaljujući njihovoj kreativnosti u odgovoru na krizu. Platforma od sektora za sektor“, kaže povjerenica Mariya Gabriel.

Creatives Unite je platforma pokrenuta radi prikupljanja te dijeljenja informacija i odgovora koji se šire internetom vezano uz virus COVID-19, a koji se odnose na europski kulturni i kreativni sektor. Svrha joj je usmjeravanje korisnika na internetske stranice relevantnih mreža, organizacija i inicijativa te davanje mogućnosti za rasprave, dijeljenje resursa i stvaranje inovativnih rješenja. Platforma nudi zajednički prostor za sve one koji traže informacije o trenutnim inicijativama u kulturnom i kreativnom sektoru te omogućuje pristup mnoštvu aktualnih informacija na jednom mjestu.

Platformu Creatives Unite vodi Creative FLIP, pilot-projekt Europskog parlamenta koji provodi Goethe Institut u suradnji s Europskom mrežom kreativnih centara (European Creative Hubs Network) te nekoliko partnera. Cilj je pilot-projekta podupiranje zdrava i održiva ekosustava za kulturni i kreativni sektor u skladu s četiri načela: financiranje, učenje, inovacije i patentiranje.

Izvor

Leave a Reply


+ 7 = 16

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum