Predstavljene mjere potpore usvojene za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru uslijed epidemije COVID-19

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je u četvrtak, 28. svibnja 2020. godine, mjere potpore koje su usvojene za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru uslijed epidemije COVID-19 te najavila i daljnje mjere koje će provoditi u svrhu poticanja i ponovnog pokretanja proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja.

Podsjetila je na mjere koje je Ministarstvo odmah početkom ožujka usvojilo s ciljem što učinkovitijeg odgovora na krizu uslijed epidemije COVID-19 te zaštite kulturnih vrijednosti, odnosno svih dionika koji djeluju i stvaraju u kulturi. Ministarstvo je mjerama za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru obuhvatilo sve umjetnike i kulturne djelatnike koji su izgubili mogućnost svojega djelovanja, čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen. U okviru rebalansa Ministarstvo kulture je osiguralo 48 milijuna kuna za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru.

Govoreći o prvom paketu usvojenih mjera koje je Ministarstvo u okviru aktivnosti Vlade i u koordinaciji s drugim resorima razradilo, u razdoblju obustave svih kulturnih aktivnosti, ministrica je istaknula kako su mjere stupile na snagu neposredno nakon proglašenja restriktivnih mjera:

Paralelno s poduzetim mjerama pomoći umjetnicima, Ministarstvo je nastavilo s objavom i provođenjem Javnih poziva i natječaja kroz koje se dodatno sufinanciraju pojedini sektori ili reagira na uočene nedostatke i potrebe u polju kulture: Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice, Javni poziv za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva, a u tijeku je i evaluacija Javnog poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Ministrica je predstavila i drugi paket mjera čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje kulturnog života kao i proizvodnje i distribucije kulturnih i umjetničkih sadržaja:

  • Ministarstvo je 18. svibnja objavilo poziv Umjetnost i kultura online, a ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 25 milijuna kuna. Pozivom će se financirati aktivnosti pripreme i provedbe online umjetničkih i kulturnih aktivnosti, a provodi se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020;
  • Danas je objavljen Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu, koji je u novonastalim okolnostima COVID-19 posebno usmjeren na aktivnosti prilagodbe poslovnih modela proizvodnje, distribucije, dostupnosti i pristupa kulturno umjetničkim sadržajima. Pozivom su obuhvaćena područja izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti. Ukupni iznos sredstava je 8 milijuna kuna;
  • Osigurat će se dodatna sredstva za dofinanciranje filmova koji mogu odmah krenuti u snimanje putem HAVC-a, a u smislu osiguravanja sredstava potrebnih za pridržavanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo;
  • Ministarstvo kulture je u procesu donošenja Programa dodjele državnih potpora u svrhu podrške poduzetnicima u kulturi i kreativnim industrijama i olakšanje pristupa financiranju kako bi se poboljšala likvidnost MSP-ova čije je poslovanje pogođeno posljedicama pandemije COVID-19.
  • U tijeku su konzultacije s organizatorima manifestacija i festivala, kao i svim ostalim korisnicima potpora Ministarstva kulture kako bi se odobrili novi programi i proračuni. U okviru odobrenih programa potiče se angažiranje hrvatskih umjetnika koji su zbog epidemije morali obustaviti rad, odgoditi ili otkazati dogovorene programe;
  • U tijeku je rasprava o mogućim produljenim mjerama potpore za one djelatnosti koje se ne mogu pokrenuti dok se ne ukinu sva ograničenja, a tiču se prvenstveno izvedbenih umjetnosti i kinoprikazivačke djelatnosti.

Kako je epidemiološka situacija postajala sve bolja, Ministarstvo je u dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te ostalim dionicima u kulturi čiji je rad bio onemogućen radi uspostave preventivnih mjera, razradilo niz preporuka za obavljanje umjetničke djelatnosti što je pridonijelo pokretanju dijela kulturne proizvodnje, distribucije i korištenju kulturnih sadržaja.

Govoreći o prilagodbi u novim okolnostima, ministrica je obrazložila i preporuke kojima se omogućava realizacija umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija te proizvodnje i snimanja sadržaja u skladu s epidemiološkim mjerama. U okviru popuštanja mjera Vlada je donijela odluku da od 27. travnja mogu početi raditi knjižnice, knjižare, muzeji, arhivi, galerije, antikvarijati i galerije. Od 11. svibnja omogućeno je održavanje proba u kazalištima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 15. svibnja objavio je Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija te Preporuke za proizvodnju i snimanje audiovizualnih i glazbenih sadržaja tijekom epidemije bolesti COVID-19 koje omogućavaju realizaciju kulturnih programa, izvedbi i snimanja u zatvorenim i otvorenim prostorima.

U stalnim konzultacijama s Nacionalnim strožerom civilne zaštite te putem konzultacija i razmjene iskustava na europskoj razini, Ministarstvo kulture će kao i do sada pratiti situaciju i reagirati na nju, pružajući podršku i osiguravajući potpore umjetnicima kako lanac kulturnih vrijednosti ne bi bio prekinut.

Izvor

Leave a Reply


+ 8 = 9

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum