Virtualna izložba skulptura Marija Devčića „Morphogenesis Within“ HUIU galerije

Nova virtualna izložba HUiU galerije: „Morphogenesis Within“, kipara Marija Devčića dostupna je od četvrtka 14. svibnja na službenim stranicama galerije ta na njihovom YouTube kanalu.

“Mario Devčić, pulski kipar nadrealist, rođen i odrastao u Hrvatskoj za vrijeme najvećeg previranja na Balkanu svoje je stanje uma uložio u svoje skulpture kao jedini bijeg od zastrašujuće stvarnosti i posljedica rata.

“Izrađene od iskonskih materijala, poput drveta i gline, u kombinaciji s modernim materijalima poput metala i plastike skulpture izražavaju sirove i osnovne impulse, strahove i želje. Stvoren u kombiniranoj tehnici, podsjećaju publiku i samog autora na to da se život sastoji od mnogih događaja i osjećaja koji istodobno stvaraju cjelovitost i doživljaj pojedinca. Moderni materijali opisuju modernog čovjeka koji je u osnovi ostao nepromijenjen od njegovih početaka. Otvorena usta u gotovo svakom djelu govore o gladi, iako ne fizičkoj, nego o tjeskobi koja prožima i uništava njegovu humanost i humanost svih drugih. Iako djeluju pesimistično, zapravo su vrlo optimistične jer predstavljaju postupak izlječenja duše za ovog umjetnika”, piše u opisu izložbe.

Devčić je kipar koji je izlagao na četiri kontinenta, a trenutno njegove radove prodaju galerije u Londonu i Nashvilleu. Značajnije nagrade su mu 1. mjesto za skulpturu na izložbi u Moskvi, u Pekingu 2. mjesto, te izlaganje u Louvreu u Parizu prošle godine.

Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura nova, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 5 = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum