Izložba Baneta Milenkovića „Love Plants“ u Gradskoj galeriji Labin

Izložba Baneta Milenkovića „Love Plants“ bit će otvorena u petak, 3. srpnja u 20 sati u Gradskoj galeriji Labin.

Izložbom „Love Plants“ u Gradskoj galeriji Labin, Bane Milenković po prvi će se puta samostalno predstaviti labinskoj likovnoj publici. Premijerno će predstaviti 20-ak platna većih galerijskih formata na gornja dva kata galerije, dok će u prizemlju galerijskog prostora izložiti male keramike, odnosno radove koji su premijerno bili izloženi u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt pod nazivom “Salon cipela”.

“Biljke velikih dimenzija na slikama Baneta Milenkovića samo su to što jesu: život u svome elementarnom trajanju. S iskustvom prirode. U svojoj jednostavnoj ljepoti i značenju (bez simbolike i aluzija) daju dojam da svijet više pripada bilju nego ljudima. I nakon tri desetljeća slikanja slike, on je jednako posvećen slikanju i slikarstvu koje nosi poetiku radosti, umirujuće prizore, meditacijske ugođaje i tiha uranjanja u motiv. Uživa u prostoru pune umjetničke slobode, bez kalkulacija i bilo kakvih unaprijed zadanih okvira. Ne dotiče teška pitanja stvarnosti. Radije se zanosi onim fenomenima svijeta koji ne uznemiruju. Koji se lako prepoznaju kao impresija trenutka, muzikalnost boja, zaigranost i opuštenost, vedrina i nesputanost. Svoj izričaj ostvaruje sa stilom i sa stavom koji ga čuva od banalnosti i dopadljive dekorativnosti. Nakon slika velikih formata, eto nas pred njegovim malim keramičkim skulpturama zajedničkog naziva Salon cipela, premijerno predstavljenih u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, potom u splitskoj Galeriji umjetnina. Ovaj iskorak u medij keramike, u punu taktilnost materije, otvorio mu je novi prostor istraživanja i provjeravanja u taktilnom oblikovanju, u mekoći i podatnosti gline“, piše povjesničarka umjetnosti Branka Arh u predgovoru kataloga izložbe.

Bane Milenković rođen je 9. kolovoza 1963. godine u Novom Sadu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn završio je u Zagrebu, u kojemu je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1988. godine u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Izlagao je na više od 90 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu ( Bosna i Hercegovina, Sjedinjene Američke Države, Izrael, Njemačka,  Kanada, Austrija, Francuska, Srbija, Maroko, Indija, Turska, Slovenija, Rusija ), te preko 130 skupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada u zemlji i u inozemstvu. Djela mu se nalaze u fundusima mnogih muzeja, te u privatnim kolekcijama i javnim institucijama. Osim slikarstva bavi se i kiparstvom, keramikom i scenografijom. U javnim prostorima izvedena su tri njegova rada (SRC Mladost Zagreb, Park skulptura Golubinjak i Baduso u Italiji). Sudionik je mnogobrojnih međunarodnih likovnih simpozija (Francuska, Italija, Slovenija…). Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 − 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum