Premijera „Sliparije“ Milana Rakovca u režiji Matije Debeljuha u Istarskom narodnom kazalištu

Premijera predstave „Sliparija“ Milana Rakovca u režiji Matije Debeljuha igrala je na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula u četvrtak 25. lipnja, a reprize su na programu bile slijedeća dva dana.

„Sliparija“ Matije Debeljuha u izvedbi Rosanne Bubola koja s redateljem potpisuje i dramaturgiju predstave nije doslovno prenašanje kompleksnog Rakovčevog romana na daske (i platno), već pokušava što vjernije prenijeti atmosferu te priče. U središtu naracije je legenda o Bilfu i Jamurini, a glavni lik predstave je višeslojna kombinacija antropologa-istražitelja, djeteta koji se igra oko jame, samog Bilfa i političara koji jamurinu pretvara u centralni deponij za odlaganje otpada. Sve te promjene lika prati Debeljuhov video, glazba Tamare Obrovac (ali i violinistice Isabel i bubnjara Vincenta Ereša), a kontrapunkt im daje i sam glas autora koji u offu čita odlomke iz romana.

Tko je Bilfo, što želi od nas, zašto nas poziva u jamurinu, što će mu zlatni golubovi koje moramo za njega u jami pronaći – sve su to misterije koje na sceni polako razotkriva (ali i sakriva) izvrsna Rosanna Bubola koja osim što se začuđujućom lakoćom preobražuje u različite likove vješto skače s engleskog na talijanski preko hrvatskog standarda i istarske čakavštine. Bilfo je – kako nam u jednom trenu otkriva Rakovac – živući oksimoron koji autoru služi kao paravan za teške moralne odluke.

Veliku ulogu u cijeloj predstavi ima i zanimljiv video (ponajviše zbog kuta snimanja i ćutljive mirnoće) u kojem se isprepliću snimci istarskih krajolika i jama te glavne glumice dok vozi motor ili se potiho šulja iza scene. Putem videa na sceni se pojavljuju i već spomenuti Ereš i Isabel, ali i plesačice Ivona Medić Nikolić i Lara Bubić koje u pratnji pulskih mažoretkinja s crvenim zastavama plešu na taktovima istarske himne.

„Sliparija“ je zanimljiv i uspio eksperiment u kojem se spajaju prošireni film, „roman savjesti“ i kazališni monolog i zasigurno jedna od najzanimljivijih predstava nastalih u sklopu programa Čakavske scene INK.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Manuel ANGELINI/Arhiva INK-a

Leave a Reply


5 − 4 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum