TAJNA STVARALAČKE DUGOVJEČNOSTI

TV: CAFE SOCIETY, redatelj Woody Allen

Večeras se na HTV-u prikazuje “Café Society” (2016), film neumornog veterana Woodyja Allena, čija se radnja odvija 1930-ih između New Yorka i Hollywooda.

Allen je i ranije bio sklon radnjama koje se odvijaju između dva svjetska rata (Ponoć u Parizu, Purpurna ruža Kaira, Dani radija), otprilike u vrijeme njegovog rođenja (1935), u kojima majstorski miješa popularnu i visoku kulturu sa slojevitim karakterima, a pritom se ipak čuva pretjeranog slavljenja “romantične” prošlosti. U novom filmu Allenov junak je mladić (Jesse Eisenberg) iz New Yorka koji započinje karijeru kod bogatog ujaka u Hollywoodu i tamo se nesretno zaljubi u privlačnu ujakovu sekretaricu, a potajno i ljubavnicu (Kristen Stewart).

“Café Society” zanimljiv je u metafilmskom (ne samo zbog holivudskih tema, nego i vještog poigravanja žanrovima), a naročito u autoreferencijalnom kontekstu, što je uočljivo na nekoliko razina. Allen se konstatno poigrava sa svojim židovskim podrijetlom (u američkoj kinematografiji to podjednako uporno i duhovito prakticiraju Ethan i Joel Coen), ali i svojim poznim godinama. Tako je u ovom filmu iznjedrio i jednu sjajnu, alanfordovski obojanu doskočicu: “Trudi se svaki dan živjeti kao da ti je posljednji i jedan dan ćeš sigurno biti u pravu”.

No, poanta je u tome da Allenov stil, naracija i likovi uopće ne odgovaraju njegovoj dobi, nego se doimaju kao djelo čovjeka koji objedinjuje životno iskustvo s redateljskom vitalnošću srednjih godina. Čini se da upravo u tome i jest tajna njegove stvaralačke dugovječnosti i da će nas vjerojatno još godinama darivati svojim osebujnim filmovima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum