Nadmoć zvuka u odnosu na sliku

U ponedjeljak 3. kolovoza na HTV-u je ponovno prikazana „Lisabonska priča“ (1994), jedan od posljednjih bitnih filmova znamenitog njemačkog redatelja Wima Wendersa.

Junak filma je tonski snimatelj (Rudiger Vogler) koji na poziv prijatelja redatelja stiže u Lisabon, kako bi snimao zvukove za njegov novi film, ali tamo ga ne uspijeva pronaći. Snimatelj se smješta u prijateljev stan i dok ga čeka počinje samostalno raditi na zvukovima, a istodobno upoznaje i članove grupe (Madredeus – koji su se upravo zahvaljujući Wendersovom filmu zasluženo probili na međunarodnoj sceni) koji rade glazbu za isti film.

„Lisabonska priča“ sjajno prožima prepoznatljive Wendersove sastojke kao što su tematika putovanja, introspektivnost, meditativnost i gotovo nepostojeću naraciju, koja se više odvija na duhovnoj nego na materijalnoj razini. U filmu je itekako nazočna i Wendersova sklonost metafilmskim elementima, koja se očituje kroz likove snimatelja i redatelja, kao i detaljne prikaze njihovog rada.

Zvuk je ovdje definitivno bitniji od slike, ne samo gledajući po tome koliko je filmskog vremena dodijeljeno toncu, a koliko redatelju, nego i u kontekstu stalno prisutne sumnje može li autor slikom izraziti ono što bi htio. Bolji poznavatelji Wendersovog opusa vjerojatno su takvu autorsku skepsu prema moći pokretnih slika uočili i u njegovom ranijem filmu „Do kraja svijeta“ (1991).

Vjerojatno zvuči otrcano, ali „Lisabonska priča“ doista je poput dobrog vina kojem godine ne smetaju. Tijekom ponovnog gledanja potpisniku ovih redaka sjela je bolje nego davnih 1990-ih.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 4 = 10

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum