Predstavljanje knjige “Moja priča – Živim, postojim” Sonje Ritoša u Novigradu

Novigradski Muzej Lapidarium obilježio je Međunarodni dan muzeja u svibnju ove godine izložbom naziva “Dajla…e poi ci sei tu Sonja”, posvećenom životnoj priči Sonje Ritoše, no budući da knjigu u tom periodu nije bilo moguće predstaviti bez same Sonje koja je bila u Puli, te njezine kćerke, multimedijalne umjetnice Lare Ritoše Roberts koja je bila u Londonu, nakon gotovo tri mjeseca od izložbe, službeno predstavljanje knjige “Moja priča – Živim, postojim” održano je u utorak, 18. kolovoza.

Brojni članovi rodbine, prijatelji, poznanici, sumještani, prisustvovali su ovom događaju, a ravnateljica muzeja dr.sc Jerica Ziherl pojasnila je da Sonja Ritoša, znatiželjna pjesnikinja vedrog duha, u svojoj knjizi piše o prošlosti i sadašnjosti, o sebi i drugima, a ponajprije o obitelji, o mjestima i gradovima u kojima je kraće ili dulje živjela, o prijeđenim putovima i osjećajnim iskustvima koja je stekla. “U svim tim turbulentnim povijesnim mijenama središnje zanimanje njezine priče je Pula, ali još više Dajla o kojoj piše s ljubavlju i toplinom. Ova knjiga nije ni autobiografija, ni memoar, ni bilo kakva precizna kronologija, a ponajmanje povjesničarski i ideološki diskurs. Nije ni riječ o ženskoj povijesti, iako ima niti rodne antropologije označene frazama o ženskoj ulozi u kući. Knjiga “Moja priča” pogled je na prijeđeni put jedne žene, njezino viđenje i sažimanje osobnih ljudskih uspona, padova i promjena, ratova, stradanja, mizerija, nadanja, izazova identiteta, nedvojbenosti i tople čovječnosti. I na koncu, bez ikakvih namjera izricanja sudova, traganja za odgovorima.”

Urednik Božidar Cvenček istakao je: “Sam tekst kao tekst nije posebno složen, ali je bilo nekoliko problema s kojima sam se susreo dok sam ga uređivao. Prije svega trebalo je sve posložiti kronološki, od djetinjstva prema starosti, a kako se radilo o rukopisnoj ostavštini pisanoj kroz cijeli život, to nije bio lak zadatak, no u konzultacijama s autoricom i ravnateljicom u tome smo uspjeli. U tekst, koji spada u nekakvu dokumentarističku prozu, intervenirali smo u primjerima gdje je bilo ponavljanja, a nastojali smo zadržati rečenice od autorice onakvima kakve su bile – intimne, jasne i direktne. Osobno su mi se u tekstu najviše svidjeli prikazi gradova i mjesta, a tu govorimo o Dajli, Puli, Beogradu, Vojvodini, te sama priča o životu jedne, rekli bismo, obične osobe koja je mnogo toga proživjela, o životu nekada i sada, posebno kada razmišljamo s kakvim su se teškoćama ranije ljudi susretali i usporedbama s izazovima s kojima se trenutno suočavamo u svijetu.”

Autorica svoj zapis završava riječima: “Sada kad sam u osamdeset i osmoj godini života, mogu samo reći kako se osjećam sretnom što sam živa iako sam proživjela ratove, nesretne ljubavi, udaje i rastave, bolesti i smrti voljenih, tuge i žalosti. U svojim pjesmama, a počela sam ih pisati kao djevojčica, riječima, kiticama i rimama pokušavam izraziti i opisati svoje osjećaje i svoj život. U posljednje vrijeme najviše pišem o “mojoj” Dajli koja me i dalje inspirira. I na kraju, a to si u ovim mojim godinama mogu dopustiti, mislim da sam shvatila da je život samo jedan i da ga prate usponi i padovi, lijepe i ružne stvari, boli i tuge, rođenja i smrti. I za to vrijedi živjeti!”

Sonja Ritoša za kraj je pročitala svoju pjesmu “Naša Dajla” čiji ulomak glasi:

 

“Istro naša, zemljo mila,

Dajlu si nam podarila,

plavim morem opasana.

Šumicama sa svih strana,

maslinici, vinogradi

ovdje vrijedan narod radi…”

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


3 + = 7

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum