4. SAJAM 3N – NAPUSTI NORMALNE NAPRAVE

Četvrto izdanje programa Sajam 3N – Napusti normalne naprave održan je u petak i subotu, 4. i 5. rujna u Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna 8, Rijeka). Riječ je o događaju koji na jednom mjestu okuplja neobične naprave – često nastale uporabom svakodnevnih predmeta – koji kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe kod posjetitelja nastoji potaknuti drugačiji pogled na suvremenu tehnologiju.

U okviru projekta Žiroskop, program organizira udruga Drugo more s ciljem okupljanja nesvakidašnjih izuma, instalacija i uradi-sam uređaja, kao i njihovih tvoraca – umjetnika, hakera, izumitelja, kolektiva i uradi-sam entuzijasta.

„Inspiriran devetnaestostoljetnim konceptom Svjetske izložbe na kojoj su izumitelji i inženjeri mogli javnosti predstaviti nove izume i otkrića, Sajam 3N okuplja neobične izloške i objedinjuje uvrnute ideje koje služe kao katalizator novih pristupa u upotrebi tehnologije. Radi se o popularizaciji hakiranja tehnologije koja nas okružuje, o poticaju da se odustane od tvorničkih uputa i prilagođavanju naprava našim potrebama i interesima“, navode organizatori.

Nakon prošlogodišnjih neobičnih instrumenata, neslužbena je tema ovogodišnjeg sajma „igra“. Svoje je naprave i uratke predstavilo dvadesetak pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inozemstva, među kojima su i oni koji su se prijavili putem otvorenog poziva upućenog početkom kolovoza: Vitar Drinković, Christoforos Pavlakis, Arsen Ivanišević, Ante Matulić i Matej Jelović, Pavel Ruzyak, Ivan Ugrin, Music Makers (Roko Pečarić i Franciska Fis), Tin Dožić, Gregor Bogdanović i Mateo Marcelić, Konrad Kropf i Marijana Šincek, zagrebački Radiona.org i Format C, riječki muzej računala Peek&Poke i drugi. Za glazbenu podlogu zadužena je ekipa iz Radija Rože.

 

Tijekom trajanja Sajma, pod vodstvom Deborah Hustić i Paole Bučar iz zagrebačkog kolektiva Radiona, u Kružnoj ulici održane su dvije radionice, čiji su polaznici izrađivali svjetlosne objekte i diorame, te „svjetleće štapove“ pomoću kojih je moguće raditi razigrane fotografije tzv. LED grafita. Također, izlagači Roko Pečarić i Franciska Fis iz riječke skupine Music Makers u petak su za sve zainteresirane održavali radionicu izrade žičanih instrumenata od otpadnih materijala.

U danima prije i nakon izlagačkog dijela Sajma 3N, u Palachu će se održavati još dvije zanimljive radionice. Pod vodstvom Gregora Bogdanovića i Matea Marcelića, polaznici radionice robotike su od 2. do 4. rujna izrađivali robotskog crtača uz pomoć senzora i mehaničkih dijelova. Na radionici spekulativnog dizajna od nazivom Građansko hakiranje urbane kulturne politike, polaznici će pod vodstvom Marka-Luke Zubčića i Lea Kirinčića raditi na zamišljanju i dizajniranju mogućih scenarija budućnosti riječke kulturne politike i riječkih javnih prostora. Radi ograničenog broja sudionika, na radionice je potrebno prijaviti se e-mailom na adresu info@drugo-more.hr.

Priredio B. V.

Fotografije M. JURCAN

Leave a Reply


3 + 3 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum