WOBBLER: prog-rock fenomen iz Norveške

Retro-rock eksperiment bez presedana

• Wobbler, manje poznata norveška progresivna rock grupa iznenadila je muzički svijet kao jedini rock band koji je doslovno i vrlo uspješno nastavio i oživio zvuk zlatnog perioda progresivne rock scene koji se izgubio krajem sedamdesetih godina kad su u tom razdoblju vladali bendovi kao što su Genesis, King Crimson, Gentle Giant, Yes, Premiata Forneria Marconi, Emerson, Lake & Palmer, Van Der Graaf Generator i mnogi drugi.

Wobbler je uspio u onome što je izgledalo nemoguće, oživjeti zvukom atmosferu progresivne rock glazbe a pritom stvoriti novi posve originalni glazbeni izričaj. U tome su uspjeli jer su koristili muzičku tehniku tog vremena, a primijenjeni su samo instrumenti koji su korišteni u tom razdoblju. Što predstavlja nevjerojatnu retro–rock ekshibiciju i eksperiment bez presedana u muzičkom svijetu.

Wobbler – autor fotografije: Terje Skår

Grupu čine: Lars Fredrik Froislie na klavijaturama, Kristian Karl Hultgren na bas gitari, Martin Nordrum Kneppen na bubnjevima, Morten Andreas Eriksen na električnim i akustičnim gitarama i mandolini i Tony Johannessen na vokalu.

Postoji uvriježeno mišljenje da je zlatno doba rocka počelo sredinom šezdesetih tj. 1967. godine s objavom „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ i antologijskim „In The Court of Crimson Kingom“ i utihnulo krajem sedamdesetih. Mnogi teoretičari rocka i recenzenti su složni u toj postavci, no je to baš tako? S vremenom su se ipak pojavljivali novi vrlo kvalitetni bandovi kao što su  The Flovers Kings, Marillion, IQ, Big Big Train, Beardfish, Cairo, Flamborough Head i u zadnje vrijeme The Samurai of Prog i Phideaux.

Ali istinsko čudo se pojavilo u Norveškoj, progresivni retro art fenomen zvan Wobbler. Band koji je nastao nakon novog milenija dugo je i studiozno radio na svom razvoju. Svakako pod snažnim utjecajem spomenutih bardova i ozračju simfonijskih skandinavskih prog bendova poput Anglagarda i Anekdotena.

Njihov prvi album „Hinterland“ iz 2005. je dugo i studiozno rađen – kao da su s velikim poštovanjem osmišljavali i oživljavali zanos zagubljenog glazbenog stila trudeći da sazri do one točke kad su konačno rekli: „to je to“ Iste je godine iznenadio i oduševio kritiku kao i mnogobrojne pobornike, ljubitelje sofisticirane rock glazbe koju su nekad voljeli, a sad odjednom kao da se nešto otvorilo, kao da su se duhovi prošlosti sjedinili u kohezijsku cjelinu.

Wobler svakako nastavlja tradiciju prog-klasike unosi u svoju glazbu melodije vrhunske glazbenosti – dinamične interakcije i kompozicijske vještine dokazujući da se i u 21. stoljeću može nadmetati s klasičnom erom zlatnog doba prog-rocka.

Albumi sadrže duge i složene dionice, ali usklađene u ritam sekciji. Elektroničnim i akustičnim gitarama, povezani s klavijaturama kao mellotron, mini-moog, hammond C-3 i čembalo, zajedno s prekrasnim električnim i akustičnim sviranjem gitare, složenim ritam sekcijama s flautama, saksofonima, mandolinama i raznim drugim instrumentima koji daju vrlo pun, simfoničan zvuk.

Album „Afterglow“ izašao je 2009. godine i samo je potvrdio zrelost u istraživanju novih kreativnih glazbenih imaginacija. To je fascinantno glazbeno djelo koje vam se dužinom slušanja čini sve boljom. „Rites at Dawn“ izlazi 2011. godine i zahvaljujući njemu Wobbler uspijeva održati reputaciju vrhunskog glazbenog fenomena i dobiva hvalospjeve rock kritike i sve veće pobornike ljubitelja progresivne muzičke scene.

Nakon toga slijedi šestogodišnja pauza pa Wobbler 2017. objavljuje album „From Silence to Somewhere“. Taj je album zapravo kruna njihovog stvaralaštva, a od veljače 2018. godine, to je najbolje ocijenjen prog-rock album u 21. stoljeću po stranici Prog Archives i oficijelne muzičke kritike (čak 250 recenzenata s prosječnom ocjenom 4,5).

Ukratko „From Silence to Somewhere“ je ocjenjeno i svrstano u najbolja ostvarenja progresivne glazbe ubacivši se u klasike tog muzičkog žanra predstavljajući u novom mileniju trajne vrijednosti iako ukorijenjene u sedamdesete djeluju kao nešto novo, svježe i posve originalno.

Prenosim jednu od mnogobrojnih pozitivnih recenzija iz Prog Archivesa: „Ove 2017. godine masivna skandinavska oluja nazvana Wobbler raznijela je nebo prog svijeta i ulila ukusni simfonijski nektar nazvan „From Silence to Somewhere“ po svim kontinentima, utažujući žedne ljubitelje žanra albumom koji uspješno zaokružuje i udomljava vrhunac žanra. Ima sve: simfonijske aranžmane, dinamične instrumentalne pauze, melotronske nanose, narodne pastoralne interludije, duge skladbe. Oni su pomlađujuća kiša za kojom su stanovnici „Proglanda“ žudjeli. Dakle ako ste ljubitelj simfonijskog napretka prog-rocka Wobblerova sveta voda je lijek koji tražite“

Na žalost Wobbler nije dovoljno poznat i valoriziran koliko zaslužuje i nisu prihvaćeni u široj javnosti. Njihovi koncerti podsjećaju na ona vremena kad su u svojim počecima Genesis i Pink Floyd svirali u klubovima i malim dvoranama. Odsustvo široke publike njima ne predstavlja nikakav problem oni ostaju dosljedni imaginaciji svoga zvuka i kreaciji koju doživljavaju kao trajne vrijednosti koje pripadaju muzici – umjetnosti i svevremenu. Obzirom da u Puli itekako postoji široki krug ljubitelja prog-rock glazbe s kojom sam odrastao i ukoliko se nisu upoznali s tim norveškim genijalcima preporučam da obnove svoje sjećanje na ono vrijeme kad smo na Korzu razmjenjivali ploče i dok još uvijek slušamo „Foxtrot“ i Selling England by the Paund“od Genesisa. „Close to the Edge“ od Yesa i mnoge druge, možemo pribrojiti i Wobblere – čudo iz Norveške.

Tekst Libero KOKOTOVIĆ

Leave a Reply


5 − = 4

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum