Desk Kreativne Europe: online događanje „Razvoj publike u kulturi“

U okviru završne kampanje Imagined.Created.Shared, Desk Kreativne Europe u seriji online događanja organizira drugo događanje na temu „Razvoj publike u kulturi“ koje će se održati u srijedu, 28. listopada, s početkom u 11 sati. Prijave se primaju do ponedjeljka, 26. listopada.

U okviru programa Kreativna Europa (2014-2020) razvoj publike je bio jedan od prioriteta koji je omogućavao europskim umjetnicima i kulturnim operatorima produbljivanje odnosa s postojećom publikom, proširenje i povećanje publike. Cilj ovog prioriteta je bio omogućiti da dijela europskih umjetnika dođu do što većeg broja ljudi diljem Europe te da se proširi pristup kulturnim djelima s posebnim naglaskom na djecu, mlade, osobe s invaliditetom i nedovoljno zastupljene skupine, uključujući izbjeglice.

Razvoj publike podrazumijeva i strateški i dinamičan proces kojim se unapređuju i produbljuju odnosi s postojećom publikom te razvijaju pristupi prema novoj publici. Razvoj publike podrazumijeva rad SA publikom, umjesto da se radi nešto ZA publiku. Ključno je izravno uključiti ljude i zajednicu u doživljavanje, uživanje i vrednovanje umjetnosti i kulture. Projekti koji su u fokus stavili prioritet razvoja publike, ostvarili su aktivnosti koje su bile usmjerene na rad na terenu ili na razvoj strategije. Podnositelji zahtjeva trebali su istražiti i mapirati svoje trenutne publike i koje ciljne skupine žele doseći.

Kroz projekte koji su podržani kroz program Kreativne Europe- potprogram Kultura s prioritetom koji tretira razvoj publike sastavni dio projekta obuhvaćao je neki od sljedećih pristupa:

– uključivanje publike u programiranje, produkciju, participativnu umjetnost, fizički dijalog, interakciju putem društvenih mreža, volontiranje

– kreativno partnerstvo s drugim sektorima (zdravstvo, obrazovanje, poduzetništvo itd.)

– razvoj strategije razvoja publike

– obučavanje članova osoblja za realizaciju zadataka vezanih uz razvoj publike

– praćenje napretka i uspjeha u aktivnostima razvoja publike, između ostalog prikupljanjem i uspoređivanjem povratnih informacija publike

– organizacija rezidencija ili programa razmjene za umjetnike i kulturne djelatnike koji kroz svoje aktivnosti nastoje komunicirati s lokalnom zajednicom.

Ovo online događanje pružit će pogled u europske politike razvoja publike, na koje načine je prioritet tretiran u projektima Kreativne Europe kroz primjere prakse, te uvid u nacionalne mehanizme koji su usmjereni na razvoj publike.

Za sudjelovanje u događanju potrebno je do 26. listopada 2020. godine ispuniti prijavni obrazac, a nakon prijave na e-mail sudionika stići će obavijest o potvrdi i uputa za online sudjelovanje.

Program:

11:00  Uvod / Pozdrav

11:15 Razvoj publike u europskim politikama (hrv.)

11:35 Primjeri dobre prakse u Kreativnoj Europi (hrv.)

Audience segmentation System in European Theatres

(Narodno učilište Dubrava)

CORNERS – Turning Europe inside out

(POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade)

12:15 Razvoj publike u Hrvatskoj (hrv.) – pogled i analiza

12:30 Kraj

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + 9 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum