26. PUF: Grgić, Sinožić i Indoš

26. PUF – međunarodni kazališni festival nastavio je s programom u nedjelju, 22. studenog u Titovom parku gdje je Antonio Grgić održao participativni glazbeni performans naziva „Spomenici sviraju“. Ovim je performansom Grgić pretvorio spomenike u glazbeni instrument koji se svira udaraljkama. Naime, spomenici su često izrađeni od bronce s praznom unutrašnjošću pa se lupanjem po njima proizvodi kvalitetan zvuk.

Prazninu skulpture iskoristio je i Majo Sinožić koji je, nakon što ju je postavio u četvrtak na bočnom igralištu Rojca, u nedjelju i spalio. Tijekom izgaranja, skulptura naziva „Araizmi“ otkrila je koje to –izme sadrži u sebi. Znak za američki dolar, svastika i petokraka trebali su izgorjeti zajedno sa skulpturom koja ih je sadržavala, no zbog tvrdoće materijala to se nije u potpunosti dogodilo. Izgorjela je samo petokraka koja se nalazila iznad plamtećeg srca dok su simboli kapitalizma i nacizma ostali čitavi. Taj neplanirani ishod mnoge je u publici natjerao na povlačenje paralele sa stvarnošću i ustvrditi da se tih dva –izama ne možemo tako lako riješiti.

Nakon spaljivanja skulpture publika se preselila u unutarnje dvorište Rojca gdje je na programu bila predstava predstavu „Doktor Faustus br. 14 – šahtofonija za dvije lude lutke“ u produkciji DB Indoš – kuće ekstremnog muzičkog kazališta. Radi se o drugom dramsko-kliničkom naslovu iz opusa kazališta lutaka za odrasle autorice Dunje Robić.

„Radeći s rukopisima, slikama i ostavštinom iz obiteljskog arhiva umjetničke i antigravitacijske legende književnice, prevoditeljice, autorice kultnih šlagera, članice Habunekove Družine mladih, kliničke psihologinje i pedagoginje, uz pojmove medijacije i odjeke Gertrude Stein, Jean-Luca Nancyja i druge neimenovane i preimenovane glasove – stvaramo jednu od četiri situacije kojima suprotstavljamo naš apokaliptički reflektofonski instrumentarij za izmještanje govora shizo-fragmentaciji svijeta izvan riječi“, pišu autori DB Indoš i Tanja Vrvilo u opisu predstave.

Izvođački tim čine Hrvojka Begović, Vilim Matula, DB Indoš, Tanja Vrvilo i Dina Puhovski. Glazbenici su Dina Puhovski (glas), Damir Prica Kafka (saksofon, klavijature), Franjo Glušac (gitara, efekti) i Bruno Vorberger (perkuseije, bubnjevi).

Ovogodišnji PUF završava u utorak, 24. studenog s dva programa. Projekciju i mapping „Mi smo s vama“ Maje Sinožića i Marka Zdravkovića-Kunca bit će moguće razgledati na fasadi ljekarne „Centar“ od 18 do 22 sata, dok je u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula na programu plesna predstava „Rob3rta“ Roberte Milevoj. Ulaz na posljednje događanje je brojčano ograničeno i potrebno se prijaviti na mail puf.sakud@gmail.com.

Tekst B. VINCEK

Leave a Reply


+ 7 = 8

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum