Izložbom Igora Dražića i filmom Višnje Skorin otvoren 10. Porečdox

Međunarodni festival dokumentarnog filma Porečdox, u organizaciji  Pučkog otvorenog učilišta Poreč, ove godine slavi 10. obljetnicu održavanja, no zbog epidemioloških razloga, otvorenje koje je upriličeno 5. studenog u foajeu kina u Poreču, bilo je skromno ali svečano.

Snježana Radetić, ravnateljica POUP-a, pozdravila je prisutne te primijetila da nikada do sada otvorenje Festivala nije bilo u intimnijoj atmosferi, no i takvo je imalo nekakvu svoju čaroliju.

“Drago mi je da smo, bez obzira na sve što nas je zadesilo u ovoj godini, i kao zemlju i kao regiju i kao ustanovu, uspjeli doći do desete obljetnice, do desetog rođendana ovog festivala kojeg voli i naš grad, a i regija, što se naravno vidjelo kroz sve ove godine i kroz brojnu publika koja je prošla kroz naše kino gledajući dokumentarne filmove, ne samo iz naše zemlje nego i iz svijeta. Ovogodišnji  Festival traje tri dana, vidjet ćemo pet  filmova, od kojih tri domaća i dva strana. Planirali smo idući tjedan neke od filmova staviti online, a i večeras odmah nakon otvaranja ide jedan film na festivalskoj internetskoj platformi online. Idući tjedan će se ponešto nastaviti u našim domovima, zato budite povezani na internetskim mrežama, kako biste vidjeli naslove koje ćemo ponuditi, a tako da ćemo na taj način ipak trajati duže, barem onoliko koliko smo trajali do sada, a to bi bilo šest dana. Za ovogodišnji Festival pripremili smo izložbu plakata, pa tako u foajeu kina možete vidjeti plakate koji su se izrađivali u proteklih devet godina. Priredili smo i izložbe u našim izložbenim prostorima po gradu, koje čine svojevrstan presjek devet godina Festivala do sada, pa se tu mogu pronaći fotografije sa svih popratnih događanja koje smo imali, od radionica, izložbi, after partyja, niza razgovora, ugošćavanja srednjoškolaca i osnovnoškolaca, a koje smo ove godine morali svesti na puno manju mjeru.”, kazala je Radetić te se potom zahvalila dugogodišnjem izborniku Porečdox-a Đeli Hadžiselimoviću što je ponovo pomogao odabrati ono što će porečka publika voljeti.

Đelo Hadžiselimović čestitao je i zahvalio se POUP-u na tome što su uopće u ova neobična vremena uspjeli organizirati Festival naglasivši da bi bila velika šteta da se njegovo deseto izdanje  nije održalo. “Iako u malo skraćenom obliku programa, mislim da će se moći pogledati jako zgodni, raznoliki i dobri  filmovi, čak neki vezani uz ova sadašnja događanja od kojih su tri domaća, jedan makedonski i jedan američki.” kazao je izbornik Festivala.

Ravnateljica je naglasila da se ovogodišnji Porečdox održava upravo zbog toga jer su sredstva za rad omogućili Grad Poreč, Istarska županija i Hrvatski audiovizualni centar.

“Ovo je očito jedno čudno otvaranje, za jedan čudan Porečdox u jednoj čudnoj godini, pa ćemo se naravno svi skupa prilagoditi i jedino što mogu reći je da čestitam prije svega djelatnicima POUP-a, ali i općenito kulturnjacima, kulturnim djelatnicima u Istri, jer od otprilike stotinjak projekata koje županija financira, slovom i brojkom do danas nisu održana samo četiri. U ovim vremenima ljudima koji to rade stvarno treba čestitati, jer vi znate da je kultura možda i najviše pogođena ovom koronom i vjerujem da ćemo se sljedeće godine naći u jednom boljem okruženju i po drugi put uživati u desetom rođendanu.”, istakao je Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

Prisutnima obratila i dogradonačelnica Poreča, Nadia Štifanić Dobrilović: “Moji prethodnici su rekli puno toga, a ja se želim u ime grada prije svega zahvaliti našem POUP-u što su bez obzira na ovogodišnja događanja, ravnateljica zajedno sa svojim djelatnicima, učinili sve da se, poštujući sve moguće mjere koje su sada na snazi i ove godine naš Porečdox održi. Želim se posebno zahvaliti našim stalnim posjetiteljima koji su uz nas svake godine i koji, bez obzira na neprilike, ostaju naša vjerna publika. Pozivam sve ljubitelje dokumentarnog filma i one koji će to tek postati, neka dođu u kino, a drago mi je da će biti moguće pogledati filmove i online, jer to je stvarno jedna lijepa inicijativa.” zaključila je dogradonačelnica te proglasila Festival otvorenim.

Nakon prikazivanja filma “Da je meni ono što mi nije”, Višnje Skorin, u Maloj galeriji POUP-a otvorena je izložba fotografija Igora Dražića pod nazivom Po Puli(zam) koju čine printevi formata 30×22 cm. Ispred galerije prisutnima se obratio voditelj likovnog odjela Sebastijan Vojvoda rekavši: “Kao i svake godine u sklopu Porečdox-a organiziramo i prigodnu izložbu dokumentarnih fotografija, a ovom prilikom izabrana je izložba Po Puli(zam) pulskog fotografa Igora Dražića kojemu se zahvaljujem na odazivu. Sve izložene fotografije nastale su u Puli u periodu od 2012. do 2019. godine, a riječ je o nekoliko serija. Pa tako nalazimo one koje obuhvaćaju prizore vezane uz izgradnju obalnog kolektora na Rivi nastale na način da je Igor svaki put kad je odlazio na radno mjesto bilježio promjene i sve što se tamo dešavalo u razdoblju od 2012 do 2013. godine Tu su i  grafizmi (grafiti i plakati na ulicama grada) koji služe kao scena gdje se bilježe nekakve slučajnosti i različiti gradski urbani prizori, čineći Igora tako kroničarom grada. Fotografije su snimane raznim načinima fotografiranja (c/b film, color film, digitalno).”

Igor Dražić naglasio je da je ovaj projekt nastao prvenstveno za udrugu HUIU ( Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika) u Puli. “Oni su me zamolili da napravim neku izložbu, pa sam odlučio da tematski sve ujedinim u jednu seriju fotografija koje su sve snimljene na ulici u gradu. Tako je i jedan dio serije crno-bijelih fotografija kolektora, koja mi je dugo stajala u arhivi, dobio priliku da se pokaže. Nadam se da ću jednog dana uspjeti sve fotografije predstaviti u jednom komadu. Ostale fotografije su sve nastale u dvije teme: u jednoj su pozadina uvijek neki plakati, a u drugoj su grafiti u gradu za koje sam osobno mislio da su drugačiji od onih standardnih grafita koji se inače pojavljuju po gradovima, koji su u glavnom samo neki naškrabani tekst. Pronašao sam zanimljive grafite koji imaju neku likovnost i krenuo ih bilježiti, a time sam ih sačuvao od prolaznosti, jer takve stvari ne traju dugo i mnogi su sačuvani još samo na mojim fotografijama. Imam tu još nekih fotografija koje su vezane uz brodogradilište i još par eksperimenata koje sam snimao u noćnim satima kada sam običnim kolor filmom, koji nije previđen za te uvjete, pokušao  snimati noću da vidim koji će se efekti na boji dogoditi.”

Radetić je uočila određenu povezanost ideje svakodnevnog fotografiranja istog prostora s onom iz filma “Dim”, kazavši kako smatra da nešto što je naizgled slučajno, prolazno, nepamtljivo u trenutku kada se zabilježi, nakon proteka vremena, arhiviranja, dobije novu vrijednost koja nadilazi trenutak u kojem je nastalo te da je u tome vrijednost i ovih fotografija. Izložba je otvorena do 14. studenog 2020. godine.

Tekst i fotografije: Lidija KUHAR

 

Leave a Reply


+ 6 = 9

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum