Kalendar Jurina i Franina za 2021. godinu

Izišao je iz tiska kalendar Jurina i Franina za 2021. godinu. Popularni istarski godišnjak sa stoljetnom tradicijom donosi niz tema vezanih uz Istru.

Tako časopis piše o počecima novinstva u Istri, o 100. obljetnici štrajka labinskih rudara poznatom kao Labinska republika, o izborima u Istri 1921. godine, o sunčanim satovima na istarskim zgradama i trgovima, o Čakavskom saboru kao kulturalnom fenomenu, o porečkoj barci staroj 2.000 godina, o istarskoj kulturnoj baštini i labinjonskoj cakavici te o dugoj tradiciji matičnih knjiga u Istri.

Časopis donosi i razgovor s pulsko-milanskim kiparom i slikarom Gualtierom Mocennijem, zapis o istarskim napuštenim naseljima, a otkriva i tko su sve bili autori dijaloga Jurine i Franine u medijima. Iz časopisa se može saznati i kako se Austro-Ugarska borila protiv monopola pulskih mesara interventnim uvozom argentinske govedine i tko je bio neuhvatljivi istarski bandit i gangster.

Autori priloga u Jurini i Franini istaknuti su novinari, znanstvenici i kulturni djelatnici.

Nakladnik je kao i dvije prethodne godine Errata corrige iz Poreča, glavni i odgovorni urednik je Drago Orlić, u uredništvu su Vanesa Begić, dr. sc. Slaven Bertoša, Robert Buršić, dr. sc. Darko Dukovski, Drago Orlić, dr. sc. Ivona Orlić, Milan Rakovac, Mirjan Rimanić, dr. sc. Evelina Rudan i Davor Šišović, pomoćnik urednika i lektor je Vlado Mandić, likovni urednik Vladimir Bugarin, a tiskar Grafomark Zagreb.

U uvjetima mjera za zaštitu od koronavirusa o prezentaciji časopisa javnost će pravodobno biti obaviještena putem medija javnog priopćavanja. Knjiga se može naručiti već sada na adresi jurinaifranina@gmail.com.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 17

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum