Pobjednici Dana hrvatskog filma prikazani u Klubu Pulske filmske tvornice

Predstavljanje kratkometražnih pobjednika ovogodišnjih 29. Dana hrvatskog filma (DHF) održano je u srijedu, 11. studenog, u Pulskoj filmskoj tvornici (PFT) u sklopu tradicionalnog javnog klupskog programa koji se od ove godine, umjesto četvrtka, odvija srijedom uvečer.

Voditelj PFT-a Marko Zdravković Kunac i nova voditeljica Kluba PFT-a , Dina Cvek Zubaj ukratko su pojasnili kako je riječ o smotri novih domaćih kratkih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih (video spotovi i reklame) filmova.

Od 1992. godine ona nudi uvid u kvalitetu i raznolikost naše kinematografije na svim razinama – od prvih profesionalnih i studentskih radova do etabliranih zvijezda. Zdravković Kunac je podsjetio i na neobične okolnosti nastanka manifestacije tijekom domovinskog rata. Te se godine Filmski festival u Puli nije održao, ali je Zagreb dobio novi festival u organizaciji Studentskog centra. U međuvremenu se centar raspao i otada smotru svake godine organizira druga organizacija te je za ovogodišnje izdanje bio zadužen Hrvatski filmski savez.

Članovi žirija bili su redateljica Judita Gamulin, snimatelj Goran Mećava i producent Oliver Sertić. Od nagrađenih uradaka ovom je prilikom prikazano njih šest.

Kratki crtani film „Izrasti u malo drvo“ Puljanke Noemi Ribić progovara o ljudskoj potrebi za njegovanjem i poticanjem životnog rasta, a na smotri je nagrađen za najbolju glazbu koju potpisuje pulski skladatelj Luka Šipetić. Svojim novim filmom „Koreografija“ Ribić je nedavno diplomirala animirani film i nove medije na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i započela praksu u studiju Eesti Joonisfilm u Talinu.

Za najbolju režiju i scenarij nagrađen je film „Južno voće“ Josipa Lukića. On donosi intimnu priču o prosječnom danu mladog Splićanina, rastrganom između posjeta majci u mentalnoj instituciji, sestri koja se uslijed domaće besperspektivnosti sprema zaputiti u „bijelo roblje“ u Saudijsku Arabiju, djevojke koja voli kinky situacije i ispraznih ljetnih noćnih ludovanja, što sve zajedno gledatelju ostavlja gorak okus posvemašnje pogubljenosti.

U nastavku večeri predstavljen je eksperimentalni film Ane Buljan „ALEPH ZETA ( XVII ): The Star“, poetsko-vizualno promišljanje vlastitog mjesta u svijetu kojem je žiri dodijelio posebno priznanje. Kako sama autorica kaže, film je snimljen „na neprovjerenim i pretežno (ili skoro) mrtvim zalihama 16-milimetarskog filma u dalekim (i skoro) nepristupačnim prostorima panamske džungle, a potom u pustinji Atacama. Kao i putovanje, film ili ovaj zadatak dokazuju da su živi eksperimenti spontane sinkronizacije više neizvjesnosti. Materijal je zatim montiran neposredno, uz pomoć metode predviđanja, na osnovi dvije karte izvučene iz špila Tarota.“

Filmu „Krhko“ Tomislava Šobana dodijeljene su dvije nagrade: posebno priznanje velikog žirija i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje. Potonju je dobila Maja Posavec za ulogu Alme, mlade diplomirane glumice koja prolazi kroz niz glumačkih probi i projekata. Istovremeno traži stan, a najbolja joj prijateljica odlazi živjeti u Belgiju.

Nagrada Jelena Rajković za najboljeg redatelja do 30 godina pripala je Jakovu Noli, najnovijem izdanku filmaškog obiteljskog stabla Nola. Njegov film “Kućica” priča o sredovječnom Josipu, koji se od rastave i drugih problema koji ga tište u Zagrebu privremeno sklonio u majčin ljetnikovac na moru. Ta je kućica njegovoj majci dom, a njihovom nećaku i unuku tek vikendica na kojoj žele zaraditi. U 25 minuta, koliko film traje, uspješno su prikazane tjeskoba i egzistencijalna kriza koje muče glavnog junaka, ali i različiti ritmovi kojima žive tri generacije iste obitelji.

Na kraju večeri pogledali smo još i njemačko-hrvatsku koprodukciju „Prazni sati“ Mate Ugrina, kojem je pripala nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju. Ova prigušena priča dočarava kroz statične kadrove s minimumom dijaloga samotan život migrantskih radnika jednog brodogradilišta na Jadranu, koji slobodno vrijeme provode u krugu samačkog hotela.

Nakon projekcije uslijedio je tradicionalni razgovor s publikom. Sljedeće srijede će u povodu novog praznika, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, biti prikazan dokumentarni film „Dečko kojem se žurilo“ iz 1998. godine redateljice Biljane Čakić. Film joj je na 10. DHF-u donio glavnu nagradu, a u njemu autorica traga za svojim u ratu nestalim bratom.

Tekst i fotografije: Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


− 6 = 2

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum