Dvije predstave suvremenog cirkusa online

Obzirom na lošu epidemiološku situaciju i nemogućnost izvedbe uživo pred publikom, udruga Čarobnjakov šešir ovog vikenda organizira besplatno online prikazivanje dviju snimki predstava suvremenog cirkusa. U petak, u 21 sat na rasporedu je “Dijete od pijeska” Anje Ostojić iz Splita u produkciji ROOM 100. U subotu, u 20 sati bit će prikazana predstavu “Nula” beogradske kompanije Cirkusfera. Predstave će se prikazivati na Facebook stranici udruge Čarobnjakov šešir te u boljoj HD kvaliteti na Youtube kanalu udruge.

“Dijete od pijeska” je glumačko-fizička predstava Anje Ostojić nastala prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskih morala koje promatramo kroz svevremenske teme ljudskih prava i prava žena.

“Dijete od pijeska” autorski je projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesorice Brune Bebić. Dramaturški prilagođen tekst prati najdublje unutarnje emocije i misli jedne žene kojoj je sudbina nametnula život muškarca. Osnovni motiv predstave je sloboda i put koji mora proći jedna žena u islamskoj kulturi da bi bila slobodna. Koristeći glumačke tehnike i kombinirajući ih sa cirkuskim tehnikama – akrobatska tkanina, kontorcionizam – Anja Ostojić prikazuje unutarnje stanje lika koji kroz cijelu predstavu pokušava upoznati samog/samu sebe i odgonetnuti tko je on/ona zapravo?

U opisu predstave “Nula” beogradske kompanije Cirkusfera piše:

„Ponekad sasvim spontano, ponekad planirano, kolektivno ili individualno – uvijek sa željom i velikim očekivanjima hodamo kroz polja djeteline. Dajemo sve što imamo za predah, za nadu, za simboliku, za identitet, za umjetnost i umijeće. Za rijetke granice slobode, za slobodu bez granice.

„Kretanjem između poznatog i neizvjesnog, umjetnici se na sceni igraju s uobičajenim i cirkuskim objektima tražeći balans. U trenutku kada je distanca poželjna, a zagrljaj postao stran, izvođači fizički kontakt koriste kao neophodni oslonac. Građa ovog rada u nastajanju, donekle bukvalno shvaćena, proizašla je iz eksperimentiranja s predmetima, zvukom i pokretom.“

Cirkusfera je osnovana 2009. godine, kao organizacija za razvoj suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti. Njihove predstave i performansi su rezultat upletenih umjetničkih lanaca, gdje stapaju cirkuske discipline, pokret i muziku u kontekst neformalnog kazališta, izbjegavajući linearno pripovijedanje i neposredno razumijevanje. Cirkusfera je posvećena razvoju alternativne umjetničke scene istražujući takozvane cirkuske tradicije kroz avanturistički stil umjetničkog izražavanja i eksperimentiranja s jezicima scenskih umjetnosti.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 6

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum