Otvorena Izložba Dejana Štifanića “Izvrnute nutrine“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Otvorenje izložbe Dejana Štifanića naziva “Izvrnute nutrine” održano je u ponedjeljak, 28. prosinca u Dnevnom boravku DC-a Rojc. Dejan Štifanić je profesionalni fotograf i dugogodišnji fotoreporter Glasa Istre, a prvenstveno je poznat po svom dokumentarističkom pristupu fotografiji. Prema riječima povjesničarke umjetnosti Sabine Salamon, Štifanić ovom izložbom “mijenjajući paradigmu rada, ne polazi od gledanja i bilježenja vidljivoga svijeta, postavlja se u poziciju naivnog promatrača interakcije vlastitog iskustva i prirode, ako pod njom podrazumijevamo ukupnost svega u okolini.” Stvarajući ove radove Štifanić radi izvan zanatskih normativa te se služi foto-osjetljivim materijalom kojeg na dnevnom svjetlu tretira raznim kemikalijama.

“Konceptualne struje unutar korpusa umjetnosti 20. stoljeća specifične su po tome što su se bavile pitanjem medija jednakom pažnjom kao i sadržajem. Tako testiranje medijskih zakonitosti i probijanje postavljenih granica postaju stilske karakteristike koje pridonose razvoju jezika umjetnosti. Predstavnici Dade, nadrealizma i (post)konceptualnih struja potvrđivali su kreativni potencijal fotografije koristeći se nefotografskim postupcima. Tu netko može zapeti na pitanju – kako se napredak u fotografiji može postići poricanjem njezinih temeljnih obilježja, a odgovor bi mogao glasiti: “Nema ničeg depresivnijeg i nepotrebnijeg od rada u tamnoj komori”. Ovaj žučni napad na ‘čistu fotografiju’ Man Ray u zapisima o fotografiji nadopunjuje izjavom koja otkriva mjesto njegovog umjetničkog interesa: “jedini napor kojeg cijenim je onaj uložen u deformiranje savršenog medija”. Na takvim premisama, ne pretendirajući na ulogu inovatora, stvara Dejan Štifanić. Radeći izvan zanatskih normativa, služi se foto-osjetiljivim materijalom (diapozitivi, nerazvijeni dia-filmovi,..) kojeg na dnevnom svjetlu tretira raznim kemikalijama, a željeni rezultat dobiva tek povećanjem na formate koji olakšavaju gledanje neke vrste nesvjesnog, emocionalnog zapisa nastalog bez unaprijed osmišljenog scenarija.

“Rad s fotografskim alatima na nestandardan način, izvan fotografske optike, Štifanića poziva na misao o nesavladivosti materije i procesa u kojem nastaje nešto o čemu unaprijed ne možemo ništa reći. Zalazi u pitanje kako gledamo i čime je kodificirana slika koja dozvoljava smisao. Može li fotografija ispuniti svoj smisao ako je oslobodimo prikazivačke uloge očevidnika i dokaza? I u konačnici, može li išta što ne stvaramo iz racionalnog bića, s onu stranu svrhe, imati smisao? U Ulayevom performansu Fototot (1976.) u kojem je fotografije izlagao svjetlu dok nisu postale crne, odjekuju ista pitanja – ne prikazati ništa kosi se sa inicijalnom namjerom fotografije, ali nosi poruku, možda civilizacijsku. Tada pitanje treba samo preusmjeriti: smisao postoji, samo je pitanje za koga. Kemigrame nisu izmislili umjetnici, oni su se njima ponudili, a prepoznali su ih oni koji su ih bili kadri promatrati okom laika, iz znatiželje“, piše Sabina Salamon u katalogu izložbe.

Izložba je realizirana u sklopu izlagačko-izložbenog pilot projekta “Izlog_0.0.” Soundpainting platforme Pula u organizaciji i produkciji : udruga Rondo Histriae, Studio KAPULA i Saveza udruga Rojca. Program je realiziran uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


8 + 3 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum