Kvalitetna posveta Eastwoodu

KINO: ZAŠTITNIK, redatelja Roberta Lorenza

Irsko-američki glumac Liam Neeson ima vrlo neuobičajen razvoj karijere.

Dok većina glumaca počinje s akcijskim ulogama i u kasnijoj fazi nastavlja s nečim ozbiljnijim, što je i razumljivo jer akcijski film traži bolju tjelesnu formu, a glumački su zahtjevi manji, Neesonova je putanja obrnuta. On se posljednjih desetak godina žestoko dohvatio akcijskih uloga, iako će dogodine napuniti 70, a čini se da je u novom filmu „Zaštitnik” (The Marksman) ostvario vjerojatno najbolju ulogu u tom akcijskom dijelu svojeg opusa.

Neeson glumi rančera iz Arizone i vijetnamskog veterana, koji je bankrotirao skrbeći o pokojnoj supruzi tijekom duge bolesti, ali još uvijek nije potpuno izgubio vjeru u domovinu. Njegov život drastično se mijenja nakon što svjedoči pogibiji Meksikanke koju proganjaju članovi narkokartela, a ona ga na samrti zamoli da njezinog sina otprati do rođaka koji žive u Chicagu.

Neesonov lik kreiran je vrlo realistično, njegove sposobnosti i vještine u skladu su s njegovim godinama i prošlošću, a pohvalno je što niti lik glavnog negativca nije kreiran potpuno šablonski. Film je režirao Robert Lorenz, koji kao asistent redatelja surađuje s Clintom Eastwoodom još od „Mostova okruga Madison“ (1995), a posveta Eastwoodu uočljiva je na nekoliko razina.

U jednom prizoru bjegunci u motelskoj sobi gledaju na televiziji stari film u kojemu glumi Eastwood, ali to nije jedina asocijacija na njegov opus. Motiv dvojice bjegunaca, odraslog čovjeka i dječaka, između kojih početno nepovjerenje postupno prelazi u vrlo emotivan odnos, također neodoljivo podsjeća na „Savršeni svijet“ (1993), jedan od najboljih filmova koje Eastwood potpisuje kao glumac i redatelj.

Lorenzov film doista je značajno osvježenje u ovim pandemijskim uvjetima, klasično režiran i potpuna suprotnost besmislenim akcijskim uspješnicama koje uglavnom gledamo u kinima. Ujedno pruža dozu optimizma i vjeru u običnog američkog čovjeka, naročito u ovim vremenima kad je i njima sve krenulo nizbrdo.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 − = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum