Menzel na HTV-u

Filmovi pokojnog češkog redatelja Jiřija Menzela, koji je preminuo u rujnu prošle godine, nakon dužeg razdoblja ponovno se prikazuju na HTV-u.

Ciklus koji ide ponedjeljkom na 3. programu započeo je njegovim međunarodno najuspješnijim i najcjenjenijim filmom „Strogo kontrolirani vlakovi“ (1966), a nastavio se filmovima „Vikendica u šumi“ (1976), „Striženo, košeno“ (1981) i „Svečanost visibaba“ (1984), dok bi sljedećeg ponedjeljka trebao biti prikazan film „Ševe na žici“ (1970). Za gotovo sve filmove scenarije su napisali Menzel i znameniti češki pisac Bohumil Hrabal, s kojim je svjetonazorno bio vrlo blizak, osim za „Vikendicu u šumi“ gdje je na scenariju surađivao Zdenek Sverak (ujedno i glumi u filmu), najpoznatiji po kasnijoj scenarističko-glumačkoj suradnji sa sinom Janom.

Riječ je o Menzelovim najcjenjenijim i umjetnički najuspjelijim filmovima, nastalim za vrijeme komunističkog režima čija je cenzorska ograničenja majstorski zaobilazio. Menzel je uglavnom radio filmove o malim ljudima naizgled nepovezane s politikom, ali je u njima sjajno opisivao ljudsku prirodu i defekte društva u kojem je živio, znalački prožimajući ironiju s poetskim pristupom i toplinom u karakterizaciji likova.

Zanimljivo, u filmovima koje je režirao nakon pada komunizma više nije uspio postići takve dosege. Čak je jednom proročanski izjavio da je diktatura prema autorima u komunizmu bila mačji kašalj prema onoj koju nameće današnje tržište.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 + 9 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum