Borba za pravo na stan

KINO: IZBAČENI, redatelja Fredrika Gerttena

Trenutno se u hrvatskim kinima prikazuje višestruko nagrađivani dokumentarac „Izbačeni“ (Push), švedskog redatelja, novinara i aktivista Fredrika Gerttena, kojemu nije bilo teško svratiti do Hrvatske da bi predstavio svoj film.

Nakon gostovanja u zagrebačkom Dokukinu KIC, Gertten je 1. svibnja u pulskom Kinu Valli razgovarao s arhitekticom Helenom Sterpin o globalnoj krizi stanovanja i svojem dokumentarcu. Gerttenov film bavi se problemom sve većeg manjka stambenih prostora za obične ljude, koji je prisutan u brojnim razvijenim ekonomijama svijeta. Suština problema je u tome da moćni investicijski fondovi otkupljuju i renoviraju nekretnine u atraktivnim gradskim četvrtima, a zatim ih prodaju po cijenama koje su nedostupne prosječnim ljudima.

Paradoksalno je da tako ulažu novac i veliki mirovinski fondovi, čime zapravo zagorčavaju život onima (radništvu i srednjoj klasi) o čijoj bi se budućnosti trebali brinuti. Osoba koja povezuje cijelu priču i narativno spaja slučajeve iz raznih krajeva svijeta je Leilani Farha, u to vrijeme posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za stambenu problematiku čiji angažman izvire iz svakog kadra filma.

Ponajprije valja naglasiti da je ovdje riječ o iznimno skupoj i zahtjevnoj produkciji, koja je apsolutno nedostupna, primjerice, hrvatskim redateljima koji se bave sličnim temama. Mogućnost snimanja na svim kontinentima u iznimnoj kvaliteti, prisustvovanja sastancima vođa najvećih svjetskih gradova ili vođenja intervjua s Nobelovcem Josephom Stiglitzem doista je privilegij koji nije dostupan svakom redatelju.

No, Gertten je tu produkcijsku prednost iskoristio vrlo spretno, režirajući film koji je iznimno angažiran, a ujedno razotkriva brojne kontroverze današnjih društveno-političkih i financijskih sustava. Povrh toga, dokumentarac je i vrlo filmičan i vizualno nadahnut, budući da Gertten svojim vizualnim stilom dojmljivo predočava urbani kontekst današnjeg svijeta.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 + = 10

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum