Prezentacija Zbirke neprofesijskog filma Pule i Istre i projekcija filma „Monolog o Puli“ Elvisa Lenića u kinu Valli

Svečano stavljanje u pogon i prezentaciju interaktivne internet stranice Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre u organizaciji Pulske filmske tvornice bit će održana u ponedjeljak, 3. svibnja u 19 sati u Kino Valli, a u sklopu Dana Grada Pule. Poslije programa u 20 sati slijedi premijera filma „Monolog o Puli“ redatelja Elvisa Lenića.

Zbirka sakuplja i učiniti dostupnim sve filmove, filmske i video zapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001. godine stvorene od strane zaljubljenika u film koji su djelovali samostalno ili unutar raznih filmskih i kino klubova, škola, radionica, udruga, institucija. Riječ je filmovima na 8 i 16 milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima koji vremenom propadaju, a čine našu baštinu.

Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica će digitalizirati i dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva filmska građa bit će stalno pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre kao donacija.

U sklopu prezentacije Zbirke bit će prikazani sljedeći filmovi:

Goran Parlov i Nadan Rojnić: “2001”

Animirani, 1985., boja, bez tona, 1’15, ŠPUD Pula (prof. Ivan Obrovac)

Damir Biber: “Staro i novo”

Animirani, 1979., boja, bez tona, 2’52, Kino klub Arena, OŠ 43. Istarske divizije, Pula

Marko Bušić: “Bumbarska fešta”

Dokumentarni, 1973., boja, ton, 5’32, Kino klub Jelen, Pula

Miro Ploj: “Amen”

Igrani, 1970., boja, ton, 6’28, Kino klub Jelen, Pula

Boško Obradović: “Bokaleta”

Dokumentarni, 1968., boja, ton, 6’02, Kino klub Jelen, Pula

Nepoznati autor/ica: “Moja ulica”

Dokumentarni, 1964., c/b, bez tona, 6’43, Kino klub Jelen, Pula

Nakon premijere filma „Monolog o Puli“ uslijedit će razgovor s ekipom filma: autorom Elvisom Lenićem te montažerom i producentom Markom Zdravković-Kuncem.

„„Monolog o Puli“ je kratki dokumentarno-eksperimentalni film inspiriran kultnim filmom „Monolog o Splitu“ redatelja Ivana Martinca. Film traje isto kao Monolog o Splitu točno 7 minuta i 21 sekundu, koristi se ista glazba – Ravelov Bolero te isti omjer i duljina pojedinih sekvenci, a montiran je u cijelosti od filmskog materijala iz arhiva Kino kluba Jelen. Slično „Monologu o Splitu“ i ovdje se propituje odnos života i smrti, vječnog i prolaznog, ali se dotiču sociološki, politički, metafilmski i drugi elementi u kontekstu novije pulske povijesti“, navodi redatelj.

„Monolog o Puli vibrira dvostrukim dijalogom s filmskom poviješću. S jedne strane film živo razgovara s djelom Ivana Martinca koje mu je poslužilo kao polazište, a koje je nastalo šezdeset godina ranije u Splitu. S druge strane tu je još i važniji dijalog s prošlošću vlastitog grada onako kako se ona pojavljuje na pokretnim slikama pronađenima u arhivu Kino kluba Jelen. Ovo dvostruko kretanje „Monologa o Puli“ prema prošlom i svršenom paradoksalno proizvodi film koji se snažno kreće naprijed tražeći nove perspektive, vizije i mijene na gradskim ulicama kojima su, kao i samom filmu, trajanje i pokret njihove najdublje dimenzije“, piše Višnja Vukašinović.

Ulaz u Kino Valli je besplatan. Programe Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 4 = 9

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum